Beykoz'un 230 yıllık kalesinde son durum

İBB tarafında yapılan Beykoz Riva Kalesi Restorasyon Retitüsyon ve Çevre Düzenleme projesi tüm hızıyla devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 230 yıllık “Riva Kalesi Restorasyon Retitüsyon ve Çevre Düzenleme” projesinin…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İBB tarafında yapılan Beykoz Riva Kalesi Restorasyon Retitüsyon ve Çevre Düzenleme projesi tüm hızıyla devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 230 yıllık “Riva Kalesi Restorasyon Retitüsyon ve Çevre Düzenleme” projesinin 10 ay içinde tamamlanması bekleniyor. Kale, kumlama ve yıkama işlevi gördükten sonra görüntü kirliliği vermeyecek şekilde ışıklandırılıp müze olarak ziyarete açılacak.

Riva Kalesi’nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmasında ki son durumu Riva Kültür ve Eğitim Deneği Sekreteri Mehmet Akif Delipoyraz anlattı. Restorasyonun yüzde 20’si tamamlandı diyen Delipoyraz sözlerine şöyle devam etti; “Çalışmaları büyük bir zevkle takip ediyoruz. Muazzam bir işçilik muazzam bir ustalıkla ince ve detaylı bir şekilde çalışmalar sürüyor. Payandaların veya payandacıkların eksik olan bölümlerini tamamlandı. Bu çalışmaların en zevkli bölümü payandaların veya payandacıkların eksik olan bölümlerini tamamlamaktır. Bu çalışma için orjinal yeşilimsi taşlar aranıyordu. Bizlerin girişimiyle Riva Kale’sinin yapımına ait Osmanlı Arşivinden elde ettiğimiz belgeler ışığında Yapımında kullanılan taşların kaynağı olan eski ocaktan taşlar toplanarak getirildi. Daha sonra taş ustalarının eksik payanda bölümlerini ölçerek bir kalıp hazırladılar. Bu kalıplara göre taşları teknolojik aletler ve Murçla işleyerek Yarım daire haline getirdiler. Dikkatli bir şekilde Payandacıklar tek tek orjinal ham kireçle yerlerine konularak harika ve orjinal haline geri dönmesi sağlanmışlardır. Bir diğer zevkli tarafı İç Kale ve Dış Kale duvarlarında yok olan ahşap hatılları tamamlanmıştır. Yaklaşık olarak 400 metre Hatıl Kalası kullanılmıştır. Binaenaleyh Dendanlar’ın (Top Mazgalları) bir bölümü tamamlanmıştır.”

Riva ile ilgili bir kitap yazmakta olduğunu belirten Mehmet Akif Delipoyraz detayları burada paylaşacaklarını ifade ederek ‘Payanda’ veya ‘Payandacık’ konusunda da kısa bir bilgi paylaştı. Mehmet Akif Delipoyraz sözlerini şöyle tamamladı.; “İç kalenin duvarlarında, dış kale duvarlarında olduğu gibi moloz taş örgü tercih edilmiştir. Çok sayıda kırılmalar yapan duvar yüzeyinin köşeleri, kesme taş örgülü, yarım daire planlı payandalarla güçlendirilmiştir. Bu uygulamanın en önemli katkısı, duvar köşeleri top, gülle vb. bir darbe aldığında öncelikle bağlantı noktalarından ve köşelerinden yıkılmaktadır. Top ve güllelerin, keskin formlu köşelere daha fazla zarar verdiği kesindir. Riva iç kalesinde köşeler kesme taş örgüyle yarım daire şeklinde dıştan örülmüştür. Keskin açılı köşeler dışarıdan hem gizlenilmiş hem de sağlamlaştırılmıştır. Böylece daha estetik bir görünüm de elde edilmiştir. Köşe uygulamaları dışında, kesme taşın kullanıldığı bir başka yer, iç kale kapısı ve siper işlevini yerine getiren mazgal dişleridir.”

Beykoz'un 230 yıllık kalesinde son durum
Bizi Takip Edin