Beykoz’un ilk gerdanlığı 36 yaşında!

Beykoz’un ilk Boğaz’ın ikinci gerdanlığı olarak bilinen Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü’nden 36 yılda 2,1 milyar araç geçti.

beykozun-ilk-gerdanligi-36-yil-once-bugun-acildi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz ve Sarıyer ilçelerini birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ya da sık kullanılan adıyla ‘İkinci Köprü’, 36 yıl önce bugün kullanıma açıldı.

Günlük ortalama 230 bin araca hizmet veren ve FSM Köprüsü’nden açılışından bugüne kadar 2,1 milyar araç geçti.

“HAYDİ BİR KASET KOY SEMRA”

Dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından açılışı gerçekleştirildi. Köprüden geçen ilk araç Turgut Özal’ın kullandığı resmi otomobil oldu.

beykozun-ilk-gerdanligi-36-yil-once-bugun-acildi

Halen popüler olan açılışın videosunda dönemin başbakanı Turgut Özal, eşi Semra Özal’a “haydi bir kaset koy da şöyle bir neşelenelim Semra” demişti. Eşi Semra Özal ise köprüden geçerken memnuniyetini dile getiren sözler kullanmıştı. Turgut Özal’ın meşhur cümlelerinden biri olan bu söz o dönemin basınında uzun süre yer aldı.

beykozun-ilk-gerdanligi-36-yil-once-bugun-acildi

 “GURUR”

1973 yılında kullanılmaya başlayan Boğaziçi köprüsünün alternatifi olarak inşa edilen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü planlanandan 192 gün (7 ay) önce tamamlandı. İlk yıllarında günde 30 bin araca hizmet veren ilk köprünün yükü 1988 yılına kadar günde 130 bin araca kadar yükselince mevcut durum ve şartlarda ikinci köprünün yapılması gereği duyuldu.

beykozun-ilk-gerdanligi-36-yil-once-bugun-acildi

29 Mayıs 1985’de temeli atılan köprünün proje hizmetlerini İngiliz şirketler ve BOTEK Boğaziçi Teknik Müşavirlik firmasının ortaklığı üstlenirken, inşaatı Japon şirketler ve Türkiye’den STFA firmasının oluşturduğu ortaklık gerçekleştirdi. 125 Milyon Dolar maliyetle inşa edilen köprü için dönemin gazetelerinin kullandığı ortak kelime ise “Gurur” oldu.

beykozun-ilk-gerdanligi-36-yil-once-bugun-acildi

4 GİDİŞ,4 GELİŞ, 4 AYAK

Boğaziçi köprüsünden 5 kilometre kuzeyde bulunan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün 4 gidiş, 4 geliş şeritli ve 4 ayaklı olarak, saatte 160 km/hız ile esen rüzgarlara dayanacak şekilde tasarlandı. Köprünün Boğaziçi Köprüsü’nden farklı olarak askı halatları dikey olarak düzenlendi. Köprünün uzunluğu bin 510, genişliği 39, orta açıklık (iki kule ayakları arası mesafe) bin 90, kulelerin yüksekliği (temelden itibaren) 107, denizden yüksekliği ise 64 metre ölçülerinde inşa edildi.

Beykoz’un ilk gerdanlığı 36 yaşında!

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin