Beykoz'un yeni imar planları kabul edildi

Beykoz'un yeni imar planları Belediye Meclisi'nin Aralık Ayı olağan toplantısında görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.

 “Beykoz Boğaziçi Alanı Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı 1/1000'lik ve 1/5000'lik Revizyon İmar Planları”..

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz‘un yeni imar planları Belediye Meclisi’nin Aralık Ayı olağan toplantısında görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.

 “Beykoz Boğaziçi Alanı Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı 1/1000’lik ve 1/5000’lik Revizyon İmar Planları” Belediye Meclisi’nin Aralık ayı olağan toplantılarının son oturumunda oy çokluğuyla kabul edildi.

Belediye Meclisi’nin Aralık ayı olağan toplantılarının son oturumu Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek başkanlığında gerçekleştirildi. İmar planlarının görüşüleceği toplantıya Beykozluların ilgisi de yoğundu. AK Parti İlçe Başkanı Adem Sefer, CHP İlçe Başkanı Bahadır Yavuz ile CHP Belediye Başkan Aday Adayı Hızır Yılmaz başta olmak üzere muhtarlar,STK temsilcileri ve vatandaşlar takip etti.

Yenimahalle’den Poyrazköy’e kadar olan 2 bin 325 hektar alanı kapsayan bu plan Beykoz halkının tedirgin olduğu mülkiyet sorununu daha rahat şekilde çözüm bulmasını amaçlıyor. Böylelikle Beykoz halkının yasal hakkının artırılması ile mülk edinmesini kolaylaştırıyor. 2005 yılında yapılan 1/5000’lik ve 2009 yılında yapılan 1/1000’lik imar planlarının revizyonu niteliğinde olan yeni imar planları, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in talimatıyla belediye bünyesinde kurulan 15 kişilik planlama ekibinin 4,5 yıl süren titiz çalışması neticesinde hazırlandı.

Hocaoğlu, meri plan ve teklif planını karşılaştırmalı olarak anlattı!

Belediye Meclisi İmar Komisyon Başkanı İbrahim Hocaoğlu “Beykoz Boğaziçi Alanı Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı 1/1000’lik ve 1/5000’lik Revizyon İmar Planları”nı meri plan ve teklif planını karşılaştırmalı olarak sunum eşliğinde anlattı. Hocaoğlu, öncelikle kendi planları yapan bir belediye olduklarından ötürü gurur duyduğunu dile getirdi ve: “ Planlama alanının büyüklüğü 2.325 hektardır. Bölge de 02.12.2005 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli imar planı yürürlüktedir. Plan bölgesinde 26.09.2009 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli imar planları yürürlüktedir. Onaylı 1/1000 ölçekli imar planı 486,50 hektar alanını kapsamaktadır.“ şeklinde ifade etti. Hocaoğlu, meri plan analizi ile ilgili şunları söyledi:” Meri koruma amaçlı imar planı alanın büyüklüğü 2.325 hektardır. 2B özel proje alanları kapsamında planlanan kısmı 50 hektardır. Özel proje alanı dışında kalan 2.275 hektarlık alan planlama alanımızdır. Yürürlükteki planların projeksiyon nüfusu 80.000 kişidir. Mevcut mülkiyet verileri incelendiğinde; planlama alanı içerisinde bulunan yaklaşık 6900 adet taşınmaz parselden, %43’ü maliye hazinesi, %44’ü şahıs mülkiyeti ve %5’i Beykoz Belediyesi mülkiyetindeki parsellerden oluşmaktadır.(Orman alanları hariç) Geriye kalan kısım ise vakıf, hazine+şahıs, vakıf+şahıs, İBB vb. mülkiyetli parsellerden oluşmaktadır.” dedi.

Planlanan nüfus yaklaşık 155 bin kişi

Sözlerinin devamında Hocaoğlu eski ve planların tamamı üzerinde genel bilgiler verdi. Hocaoğlu şunlaı söyledi. “Planlama  alanının yaklaşık 397 HA  ( %17) konut alanı olarak planlanmıştır.  Ticaret + Konut alanları ise  yaklaşık  39 HA’ ( % 1.7) dır.

Orman alanları  1115 HA’ (%47)  dır. Yaklaşık 55 HA (%2.4) özel orman alanı bulunmaktadır.  105 HA açık yeşil alan planlanmıştır.

Eğitim alanı olarak 43 HA alan planlanmıştır. toplam donatı alanları ise yaklaşık 158 HA’ dır.

Planlama alanında taslak planda verilen yoğunluklar ve inşaat alanlarına göre konut ve ticaret+konut alanlarında  planlanan nüfus yaklaşık 155 bin kişidir.” dedi.

Kavacık, Yenimahalle ve Tokatköy için örnek imar planları!

Hocaoğlu, üç bölge mahallesi içinde hazırlanan imar planlarını sundu. Kavacık, Yenimahalle, Tokatköy…

İlk olarak Kavacık – Otağtepe için oluşturulan imar planına göre: “Mevcut gelişmeye paralel olarak Otağtepe Caddesi boyunca ticaret+konut alanı fonksiyonu verilmiştir. Bunun dışında kalan alanlar konut alanı olarak planlanmıştır. Hisseli parsellerde imar uygulamasını kolaylaştırıcı çözümler getirilmiş ve bu alanda DOP oranı yaklaşık %40 olarak planlanmıştır. Ayrıca bölge genelinde mevcut imar planında verilmiş olan kat yüksekliği 4 kattan 5 kata çıkartılmıştır. “ dedi.

Yenimahalle imar planını ise: “Meri plana göre, 26,15 hektarlık konut alanı, plan teklifinde 33,02 hektar konut alanı ile  6,87 hektar alan arttı. 1.69 hektarlık ticaret konut alanı ise teklif planında 1,72 artış olarak belirlenmiş ve 3,41 hektar alan olmuştur. Kat yüksekliği 4 kattan 5 kata çıkartılmıştır.” şeklinde konuştu.

Son bölge olarak Tokatköy imar planını Hocaoğlu şöyle aktardı: “ 23.73 hektarlık konut alanı, 35.12 hektarlık konut alanı olarak belirlendi. Meri planda,  askeri alan kısıtlaması olduğu için ve 2-B olarak tescillenen alanlar imar planlarına konu edilemediğinden yaklaşık 35 hektarlık alan park, hobi bahçesi, piknik alanı ve ağaçlandırılacak alan gibi fonksiyonlar verilerek planlanmıştır. Teklif planında ise, askeri alan kısıtının ortadan kalkması ve 2-B kanunu ile yasal düzenleme yapılması sebebi ile bu alanlar uygulama yapılarak yaklaşık %40 DOP payı oluşturulacak şekilde planlanmıştır. Kat yüksekliği 4 kattan 5 kata çıkartılmıştır.” dedi.

İbrahim Hocaoğlu’nun sunumunun ardından söz isteyen CHP Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Karababa, hisseli parsellerdeki uygulanmanın nasıl gerçekleşebileceğini sordu. Hocaoğlu ise soruyu şu şekilde cevapladı:” Planlarda görüldüğü gibi uygulama sınırları belirledik. Bu sınır ile birlikte bu alanının tamamıyla veya etaplara ayrılarak da yapılmak istenilen işlem hayata geçirilebilir. Alanın içindeki DOP oranı ise bütünüyle ilgili işlem yapılırsa ayrı işlem yapılacaktır. Eğer parça parça yapılıyorsa o parçaya düşen DOP oranı ayrılıp herkes kendi bulunduğu uygulama sınırı içerisinde hak sahibi olacaktır. “ dedi.

CHP Meclis Üyesi Nihat Arıcan’da konu hakkında düşüncelerini şöyle belirtti: “ Beykoz’da oturan halkın daha mülkiyet sorunu çözümlenmemişken biz vatandaşımıza imar planlarının yapıldığını ifade edeceğiz. Siz bu vatandaşın yerini yapılan plandan sonra yerini değiştirmeye nasıl ikna edeceksiniz. Özellikle 194 parselin Büyükşehirden alınıp vatandaşa satılmadan önce : ‘ Planlar hukuka uygun olsun, vatandaş mağdur edilmesin, sıkıntı yaşanmasın.’ dedik. Ama siz ‘Hayır satacağız’ dediniz. Vatandaşın burada yaşaması için barınma hakkını yok edilmemesinin bilincindeyiz. Beykoz’ da bu kadar çok mülkiyet sorunu varken ben 1/1000’lik ve 1/5000’lik planların aynı anda yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Sakın yanlış anlamayın, plana karşı değiliz. Vatandaşlarımızı mağdur edeceğini düşünüyoruz. “ dedi.

Başkan Çelikbilek: “Ismarlama plan yapmadık”

İmar planlarının uygulanabilir olması için planları arazide vatandaşın nabzını tutarak hazırladıklarını vurgulayan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: “Göreve geldiğimiz ilk günden beri gündemimizde olan planları dışarıdan ısmarlama yaptırmadık, belediye bünyesinde bir ofis kurarak bu çalışmayı halkın nabzını tutarak tamamladık. Halkımızın mağdur olmaması, düzgün ve anlaşılabilir bir plan olması için planların başlangıcında STK’lar, muhtarlar  ve ilgili her kesimin görüşünü aldık. ” dedi.

 “Hiç kimse mağdur olmayacak “

Hazırlanan yeni planlarla kimsenin hak kaybına uğramayacağını vurgulayan Başkan Yücel Çelikbilek; “Vatandaşlarımız ister yeşil alanda, ister donatı alanında, ister eğitim alanında kalsın herkes barınma hakkına sahip olacak ve hazırlanan imar planları sayesinde hiç kimse hak kaybına uğramayacak. Herkes tapusu oranında imar hakkına sahip olacak.” şeklinde konuştu.  

Beykozluların sıkıntılarını çok iyi bildiklerini vurgulayan Başkan Yücel Çelikbilek sözlerinin devamında şunları söyledi: “Bölge insanımızın hangi şartlarda buralara geldiğini ve yaşam mücadelesi verdiğini biliyoruz. Tek bir ilçe sakinin bile buradan gitmesine gönlümüz razı olmaz. İmar planlarını bu doğrultuda  hazırladık. Şayet ilçe sakinlerinin ekonomik şartlarını bazı imar avantajlarıyla desteklemezseniz dönüşüm yapamazsınız.  İBB parselleriyle ilgili çalışmalarda halkımızın ekonomik şartlarını da daima göz önünde bulundurduk.”

Başkan Çelikbilek konuşmasında sağlıklı kent ve imar gelişimi için Boğaziçi Öngörünüm Kanunun da de gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Teklif imar plan notları ile sağlanan bazı avantajlar;

* Tabanda tek başına yapılaşma şansı olan parsellerin istenilmesi halinde ikiz vb. bina yaparak daha fazla bahçe kullanımı sağlayacak kolaylık getirilmiştir.

* Parsel bazında yapılacak uygulamada kapalı çıkmalar ve çatı piyesi gibi mimari proje ile düzenlenecek alanların inşaat hesabına konu edilmeden iskan edilebilmesi sağlanmıştır.

*Ada bazında toplu uygulama yapılacak alanlarda kapalı çıkmalar, bina taban oturumu kadar olan 1. bodrum kat, çatı piyesi gibi mimari proje ile düzenlenecek alanların inşaat hesabına konu edilmeden iskan edilebilmesi sağlanmıştır.

*Bu bölgede ada bazında yapılacak uygulamalarda, ada içerisinde planda gösterilen park, tay, bha. vb. donatı alanları yapılacak olan avan projeye göre büyüklüğü değiştirilmeden adanın farklı bir yerinde yapılması sağlanmıştır.

  • Bölge genelinde mevcut imar planında verilmiş olan kat yüksekliği 4 kattan özellikle nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yasanın maksimum kat yüksekliği olan 5 kata çıkartılmıştır.

* Meri imar planında ticaret+konut alanlarındaki toplam inşaat alanı (emsal) 0,30 – 0,90  arasında ve kat yüksekliği 3 kat ve 4 kat iken teklif imar planında toplam inşaat alanı (emsal) 0,50 – 1,25 ve kat yükseklikleri 3 kat ile 5 kat arasında planlamıştır.

CHP planlara red oyu verdi!

 Toplantının sonunda yapılan oylama ile “Beykoz Boğaziçi Alanı Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı 1/1000’lik ve 1/5000’lik Revizyon İmar Planları” CHP grubunun red oyu vermesine rağmen AK Parti grubunun oyları ile kabul edildi.

Beykoz'un yeni imar planları kabul edildi
Bizi Takip Edin