Beykoz, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı’nın da katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Beykoz, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu ( THOF) Başkanı’nın da katıldığı bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Toplantı, önce il, daha sonra da bölge düzeyinde gerçekleştirilecek olan Türkiye çapındaki halk oyunları yarışması konusunda bir ön bilgilendirmede bulunmak amacıyla düzenlendi. Yarışmanın, 2-3 Mart 2013 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek ayağıyla ilgili olarak halk oyunları derneklerine çeşitli bilgilendirmelerin yapıldığı toplantının ev sahipliğini Beykoz Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği yaptı.
Haberimizin sonunda THOF Başkanı Hayri Gürkan Ozanoğlu, Beykoz Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu ve Beykoz Belediyesi Halk Dansları Topluluğu eğitmeni Bayram Yıldız ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajlarımızı bulabilirsiniz.
39 ilçenin 35’i Beykoz’daydı
21 Şubat 2013, Perşembe akşamı Beytaş Beykoz Sahil Tesisleri’nde gerçekleşen toplantıya ev sahibi sıfatıyla Beykoz Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu ve bazı Yönetim Kurulu üyeleri ile Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Başkanı Hayri Gürkan Ozanoğlu, THOF İstanbul İl Temsilcisi Nesrin Zibel, İl Hakem Kurulu Başkanı Erol Öztürk, Merkez Hakem Kurulu’nun İstanbul üyeleri, İstanbul’da faaliyet gösteren çeşitli halk oyunları dernek ve topluluklarında görevli başkanlar, yöneticiler, antrenörler ve hakemler katıldılar.
Hayri Gürkan Ozanoğlu: Yarışmalar şölen havasında sonlasın!
Yemeğin ardından ilk selamlama konuşması Federasyon Başkanı Hayri Gürkan Ozanoğlu tarafından yapıldı. Konuşmasına, toplantıya ev sahipliği yapmalarından dolayı Beykoz Belediyesi Başkanı Yücel Çelikbilek’e ve Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu’na teşekkür ederek başlayan Ozanoğlu, geceye iştirak eden ve yarışmaya katılacak olan halk oyunları dernekleri yönetici ve eğitmenlerini ve de yarışmada değerlendirme yapacak olan hakemleri, aynı ailenin fertleri‘ olarak niteledi.
Camianın gözü üzerimizde!
Federasyon Başkanı, gerçekleşecek yarışmaların da aynı bir araya geldikleri bu toplantı akşamındaki gibi dostluk havasıyla sonuçlanması temennisini ifade ettiği konuşmasında, çünkü özellikle son yaşanan başarılı çalışmalardan sonra Gençlik Spor Bakanlığı’nın ve camianın bütün gözü- kulağı Federasyonumuzda. Bundan önceki dönemlerde yarışma sezonlarında hep kavgayla, gürültüyle, bağırış çağırışla anılan halk oyunlarının artık dostluk ile barış ile el ele, kol kola bir şölen havasında geçmesini umduğunu belirterek, bunun en iyi örneğini de İstanbul’da vereceklerine inandığını kaydetti. Toplantıda hazır bulunanlara, bu konuda ellerinden gelenin fazlasını yapmaları ricasında da bulunan Ozanoğlu, çok güzel ürünler sahneye çıkararak, bunları sergileyeceğiz; bundan hiç kuşlum yok dedi.
Hakemlerden rica
Federasyon Başkanı, yarışmalarda değerlendirme yapacak olan hakemlere de şu şekilde seslendi: Hakem arkadaşlarımız da dikkatlerini her zamankinden daha fazla kardeşlerimizin, çocuklarımızın emeklerine harcasınlar ve herkes alması gerekeni alsın; ne eksiğini, ne fazlasını. El ele, kol kola, omuz omuza, halaylar, horonlar çekerek, o salondan bir şölen havası içerisinde ayrılalım; herkes bizi konuşsun. Bu güzel ivmeye taş koymadan, bunu daha da yukarı taşımak için elbirliğiyle çalışalım.
İstanbul olarak daha güçlü olmak zorundayız
THOF Başkanı Ozanoğlu, sözlerini yarışmaya katılacak olan tüm kulüplere, hakemlere ve gerçekleşecek olan organizasyonda emeğe geçen herkese başarılar diledikten sonra, şu şekilde noktaladı: İstanbul olarak daha güçlü olmak zorundayız; daha fazla bir arada olmak zorundayız, daha fazla birbirimize destek vermek zorundayız.
Muharrem Kaşıtoğlu: Amatör ruh, profesyonellikten daha önemli
Ozanoğlu’nun ardından söz alan Beykoz Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu ise amatör ruhun profesyonellikten daha önemli, daha değerli ve olmazsa olmazımız olduğunu göstermeleri dolayısıyla THOF Başkanı’na teşekkürlerini sundu.
Yurt dışındaki uluslararası organizasyonlarda ya da yurt içindeki uluslararası müsabaka ve açılışlarda Türkiye’nin profesyonel halk oyunları grupları tarafından temsil edilmesinin her zaman hayıflandığı bir konu olduğunu ifade eden Kaşıtoğlu, ancak Federasyon yetkililerinin gayretleri sonucunda devlete de maliyeti olan bu durumun değiştiğini ve amatör halk oyunlarının Türkiye’yi temsil eder hale geldiğini belirtti.
İnşallah ilk üç derece de İstanbul’a gelir
Halk oyunlarının ruhsal ve bedensel anlamda özellikle çocukların gelişiminde ve kendilerine olan öz güvenlerini kazanmalarında çok büyük katkısı olduğunu ifade eden Kaşıtoğlu, bu anlamda halk oyunlarını çok önemsiyorum dedi ve Mart ayında gerçekleşecek olan yarışmada kulüplere başarılar dileyerek, İnşallah bu yarışmada Türkiye genelindeki müsabakalarda birincilik, ikincilik ve üçüncülük de hep birlikte İstanbul’a gelir temennisinde bulundu.
Nesrin Zibel: Yarışma Bağcılar’da
Aynı zamanda bir Paşabahçeli olan THOF İstanbul İl Temsilcisi Nesrin Zibel ise Beykoz Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Kaşıtoğlu’nun ardından söz alarak, Türkiye çapında gerçekleşecek olan halk oyunları yarışmasının İstanbul içinde yapılacak olan kısmı ile ilgili bilgiler aktardı.
Yarışma, 2-3 Mart’ta, Bağcılar Olimpik Spor Salonu’nda
Zibel’in aktardığı bilgilere göre, söz konusu yarışmanın İstanbul ayağı 2-3 Mart 2013 tarihlerinde Bağcılar Olimpik Spor Salonu’nda yapılacak. 2 Mart’ta Geleneksel Dal- Düzenlemesiz yarışmaları yapılacak ve bu dalda yaklaşık olarak 48 ekip yarışacak. Geleneksel düzenlemesiz dalın halaylar, horonlar ve zeybekler’ dalları ilk gün; diğerleri’ başlığı altındaki oyunları ise 3 Mart Pazar sabahı yarışacak.
3 Mart Pazar günü ayrıca Geleneksel Dal düzenlemeli yarışmaları ile devam edecek. Yarışma, Bağcılar Belediyesi’nin de katkıları ile gerçekleşecek.
26 Şubat’ta kura çekimi yapılacak
THOF İstanbul İl Temsilcisi Nesrin Zibel, yarışma ile ilgili kuranın ise 26 Şubat 2013 tarihinde, Burhan Felek Milli Takımlar Kamp Merkezi’nde çekileceği bilgisini verdi.
ÖZEL RÖPORTAJ
Beykoz Güncel Haber, toplantının sonrasında THOF Başkanı Hayri Gürkan Ozanoğlu, Beykoz Belediyesi Gençlik Spor Kulübü Derneği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu ve Beykoz Belediyesi Halk Dansları Topluluğu eğitmeni Bayram Yıldız ile özel bir röportaj gerçekleştirdi.
THOF Başkanı Hayri Gürkan Ozanoğlu
Şiddet, her branşta olduğu gibi bizde de olabiliyor
Bizim yarışmalarımız genelde daha göreceli bir değerlendirmeye tabii. Yani, futbol gibi, basketbol gibi motomod kuralları yok çünkü olmasına da imkân yok; kültür çok zengin. Yani, bizde doğru bir tane değil. 2+2 gibi değiliz biz. Aynı yörenin yüzlerce farklı karakteri var. Bunu bilmek çok da kolay değil. O yüzden bazen hakemler, bazen antrenörler bunun yanlışına düşebiliyor ve neticede çok fazla motive edildiği için de çocuklarımız, bir müddet sonra yarışma sonuçları açıklandığı zaman bir üzüntü yaşanıyor. Ben bunların yaşanmasının minimize edilmesini istiyorum.
Bazen de maalesef şiddet her branşta olduğu gibi, bizim branşımızda da olabiliyor. Böyle ortamlardan artık kopmamız lâzım; biraz daha uygar, biraz daha medeni düşünmemiz lâzım. Çünkü kültüre hizmet ediyoruz. El ele, kol kola kültür mirası sergileniyor. Onun karşılığında ise çeşitli nedenler ile kimsenin gönlü kırılmasın istiyoruz.
Yarışmada dört farklı yaş kategorisi olacak
Yarışma, dört farklı yaş grubunda yapılacak: Minik, Yıldız, Genç ve Büyük şeklinde. Bunlar da kendi aralarında düzenleme yapan’ ve yapmayan’ diye daha otantik ve daha stilize şekliyle de iki arı dalda yarışıyorlar.
Bin 800 tane halk oyunları kulübü var
Türkiye genelinde 81 ilde bin 800 (1.800) tane halk oyunları kulübü var. İstanbul’da da herhalde 200’ün üzerinde kayıtlı kulüp var ancak İstanbul’daki yarışmaya yaklaşık 70- 80 kulüp katılacak.
İl düzeyinde başlayacak, Türkiye finali ile sonlanacak
İlk önce il yarışmaları düzenlenecek. İl yarışmaları bittikten sonra (kazananlar) bölgelere gidecekler. Bölgelerden sonra ise Türkiye finaline gidilecek.
İzlemeye gelin!
Tüm vatandaşlarımızı yarışmalarımızı izlemeye bekliyoruz.
Beykoz Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu
Ev sahibi olmak konusunda biz gönüllü olduk
Bu bilgilendirme toplantıları daha önce de yapılıyordu ancak bu formatta ilk defa yapılıyor. İki ay önce yapılan bir toplantıda (ev sahipliği yapmak konusunda) biz gönüllü olduk ve kendilerini davet ettik. İl temsilcimiz Nesrin Hanım da bir Paşabahçeli; kendisinin de bu konuda bize önerisi oldu; biz de memnuniyetle kabul ettik.
Bu akşam çok hoş bir ortam oldu, herkes memnun kaldı. Halk oyunlarına bu anlamda minik bir destek vermiş olmak güzel bir şey. Hoş bir toplantı oldu. İnsanları Beykoz’da ağırlamış olduk. Beykoz’u ilk defa görenler var içlerinde. İstanbul’da 39 ilçe var, dördü hariç olmak üzere, burada 35 ilçeden amatör halk oyunları dernekleri var şu an. Bunun Beykoz’un tanınması açısından da hoş olduğunu düşünüyorum.
Beykoz, yarışmaya Trabzon yöresi ile katılacak!
Biz, İstanbul yarışmasına geleneksel’ dediğimiz dalda, Trabzon yöresi ile katılacağız. Hocamız ise Bayram Yıldız. Kulüp olarak geçen sene Bodrum ile Türkiye ikincisi olduk.
Yarışmayı izlemek isteyenlere
Halkımızın yarışmada olması hoş olur. Biz, ( dernek olarak) ulaşım noktasında kendilerine destek veririz.
Beykoz Belediyesi Halk Dansları Topluluğu eğitmeni Bayram Yıldız
Çok fazla çalışamadık
Beykoz Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olarak Beykoz adına Federasyon’un il yarışmasına gireceğiz. Umarım iyi bir derece alırız ancak eşimin rahatsızlığı artı Belediye’nin bu sene bizimle geç anlaşma yapması nedenleriyle çok fazla çalışamadık. Beykoz Belediyesi bizi 13 Ocak’ta çağırdı; Mart’ın ilk haftasında ise yarışma var. Birçok dansçımız bu süre içinde başka yerleri tercih etmek zorunda kaldı; böyle bir çelişki yaşadık burada.
Beykoz her zaman korkulan bir ekip olmuştur
Biz Beykoz’a her zaman derece getirdik çünkü o donanıma, o altyapıya sahip hocalarımız var. Umarım bu sene de güzel bir derece getiririz. Bu bir başlangıç olur çünkü iş çok ciddi. Umarım Beykoz kendi elindeki değerlerin farkına varır. Burada herkes iyi niyetli. Umarım Beykoz’a bu sene iyi bir derece getiririz. Beykoz, her zaman korkulan bir ekip olmuştur.
10 kişilik ekip
Geleneksel dalda alt sınır 7, üst sınır ise 16 kişidir. Biz, bu sene yedeklerimiz dahi 10 kişi ile yarışmaya gireceğiz. Önemli olan (sayı değil), oradaki 7 kişinin çıkıp sıfır hata ile derecesini alması.
Geçen sene Türkiye ikincisi olduk
Beykoz (yarışmadan) umarım Türkiye derecesiyle gelecek. Geçen sene Konya’da, Belediyeler Arası Halk Oyunları Yarışması’nda Türkiye ikincisi olduk; demek ki gücümüz var, yapabiliyoruz bunları!
Haber: Arzu Başlantı