İlçe Emniyet Müdürlüğü 'ilk'lerine devam ediyor

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü, adını sıkça “ilk”lerde duyurmaya başladı! İlçe Emniyet’i bu kez de özel güvenlik mensuplarına yönelik “ilk” seminer ile adını duyurdu!

“Beykoz El Ele daha Güvenli- Trafikte Sorumluluk

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü, adını sıkça “ilk”lerde duyurmaya başladı! İlçe Emniyet’i bu kez de özel güvenlik mensuplarına yönelik “ilk” seminer ile adını duyurdu!

“Beykoz El Ele daha Güvenli- Trafikte Sorumluluk Hareketi” kapsamında Beykoz’u Türkiye’nin pilot bölgesi yapmayı başaran İlçe Emniyet Müdürlüğü, yapımı devam etmekte olan “ilk” akıllı Emniyet Müdürlük binasından sonra şimdi de özel güvenlik mensuplarına yönelik olarak “ilk kez” düzenlenen bir seminer ile adını duyurdu!

Beykoz İlçe Emniyet Müdürü İrfan Mazlum Bekaroğulları, Emniyet Müdür Yardımcısı Tülay Çik, İstanbul TDP Şube Müdür Yardımcısı Leman Süheyla Soylu, Asayiş Şube Müdürlüğü’nden komiser Doğan Topçu, Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü’nden bomba imha uzmanı polis memuru İsmail Kurtuluş, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden komiser Mehmet Vefa Özcivan, İlçe Emniyet Asayiş Büro ve TDP Büro Amirliği yetkilileri, Beykoz TDP’de görevli polis memurları, özel güvenlik şirketleri yetkilileri ile ilçede görev yapmakta olan özel güvenlik elemanlarının katıldığı “Kent Güvenliği Eğitim Programı 2012” isimli bilgilendirme semineri, resmi açılışı henüz yapılmamış olan Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nin konferans salonunda gerçekleştirildi.

Üç farklı başlık altında eğitim verildi

Takdimleri Beykoz TDP’de görevli polis memuru Hilal Vural tarafından yapılan ve Beykoz’daki site, AVM ve bankalarda görevli olan özel güvenlik elemanlarına “hırsızlık”, “terör” ve “bomba imha” başlıkları altında bilgilerin verildiği eğitim programı, Asayiş Şube Müdürlüğü’nden komiser Doğan Topçu’nun sunumu ile başladı.

Komiser Doğan Topçu: Şüpheli takibinde başarının şartı, ‘ sabır’

Komiser Doğan Topçu,  eğitim programı katılımcılarını “hırsızlık ve türleri” hakkında bilgilendirdi. Konuşmasında özel güvenlik şirketi çalışanlarını “yan kesicilik, ev hırsızlığı, kapkaç, banka gişeleri ile ATM’lerde gerçekleşen hırsızlıklar” ile ilgili olarak bilgilendiren Topçu, suçun önlenmesi için alınacak tedbirler ve suç sonrası yapılması gerekenler konusunda dinleyicilere bilgiler aktardı.

AVM’lerde gerçekleşen çanta hırsızlığı olaylarında yankesicilerin genel davranış özellikleri ve çalışma yöntemleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Topçu, özel güvenlik görevlilerine “dikkatli” olmaları uyarısında bulundu ve sonuca ulaşan başarılı bir “şüpheli takibi” için “sabırlı” olunması gerektiğini belirtti.

Banka hırsızlıklarında akıl almaz yöntemler

Bankalarda çalışan özel güvenlik elemanlarına yönelik bilgiler de aktaran Topçu, banka hırsızlarının uyguladıkları çeşitli hırsızlık metotları hakkında bilgiler verdi. Şüpheli profilleri ile ilgili olarak katılımcıları aydınlatan Doğan Topçu, suçların önlenebilir olduklarını belirterek, özel güvenlik elemanlarına şu tavsiyelerde bulundu: “ bankamatiklerin çevresinde gezinin, vatandaşlar ile sohbet edin; bu, en azından caydırıcı olur.”

Tüm vatandaşlara önemli bir uyarı yaptı

Doğan Topçu, kontör dolandırıcılığı ile ilgili olarak yaptığı bir bilgilendirmede, cep telefon hattı satan bazı kötü niyetli kişilerin, vatandaşların evrakları üzerinden çok sayıda telefon hattı açtıklarını belirterek, vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Topçu,     “ telefon şirketlerinin müşteri hizmetlerini arayarak, üzerinizde kaç tane hat var, öğrenin, bu kendi yararınızadır”  dedi.  

Kapkaç suçları azaldı

Konuşmasında kapkaç suçlarına da değinen Topçu, eskiden gündemden düşmeyen kapkaç olaylarının azaldığını belirterek, bunun bir “yağma suçu” olarak kabul edilen kapkaçın cezasında artış yapılmış olmasının bir sonucu olduğunu ifade etti.

Ev hırsızlıklarının yüzde 80’i gündüz vakti gerçekleşiyor

Ev hırsızlıklarının ise yüzde 80’lik bir oran ile gündüz vakti işlendiğine dikkat çeken komiser Topçu, bu konuda apartman ve sitelere yerleştirilen kameraların önemine değindi. Kameraların kalitesine ve gece görüş özelliklerinin bulunmasının önemine vurgu yapan Topçu, apartman veya site yöneticilerinin masrafları kısmak için güvenlik görevlisi veya kamera sayısını az tutmasının doğru olmadığını da ifade etti.

Güvenlik kameralarının sayıca çokluğundan ziyade, bunların kalitelerinin ve doğru noktalara yerleştirilmiş olmalarının önemine işaret eden Topçu, bunların sıklıkla kontrol edilmeleri gerektiğini de belirtti.

İsmail Kurtuluş: Öncelik, tek bir tırnağa dahi zarar gelmemesi

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün, “Kent Güvenliği Eğitim Programı”nın ikinci başlığı ise patlayıcı maddeler konusuydu.

Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü’nden bomba imha uzmanı polis memuru İsmail Kurtuluş, “şüpheli bir paket nasıl anlaşılır?”, “ şüpheli bir paket ile karşılaşıldığında neler yapılması gerekir?”, “ bombanın geçmişi hakkında bilgi toplamanın önemi” ve “şüpheli bir paket durumunda çevrede alınması gerekli güvenlik önlemleri” konularında katılımcılara detaylı bilgiler verdi. 

İrfan Mazlum Bekaroğulları: Özel güvenlik görevlilerinin sayısı polisten fazla

Bomba İmha Uzmanı Kurtuluş’un ardından misafirlerine ikramda bulunan İlçe Emniyet Müdürlüğü, bu vesileyle katılımcılar ile sohbet etme olanağı da buldu.

Kokteylin ardından ise İlçe Emniyet Müdürü İrfan Mazlum Bekaroğulları’nın yaptığı konuşma ile “Kent Güvenliği Eğitim Programı”nın ikinci bölümüne geçildi.

İlçe Emniyet Müdürü, konuşmasının başında misafirlerini selamlayarak, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti. Bu toplantının gerçekleşmesini uzun süreden beri istediğini ifade eden Bekaroğulları, şunları söyledi: “ Bizler toplumun huzur için çalışan bir devlet birimiyiz. Fakat bu hususlarda bizim en büyük yardımcılarımız özel güvenlik şirketleri, özel güvenlik görevlileri. Hatta sayıları bizden daha fazla, 400 bine yakın sayıları var diye biliyorum. Bu, neredeyse bizim iki ya da üç katımız kadar bir rakam. Bu arkadaşlarımızın donanımı ve güvenlik konusuna sahip çıkmaları bizim elimizi çok daha fazla rahatlatacak ve toplumun huzurunu daha rahat sağlamamıza imkân tanıyacaktır. Biz, Beykoz’da sıkıntılar daha meydana gelmeden önce onları nasıl engelleriz diye, ‘Beykoz El Ele Daha Güvenli’ ismiyle bir projeler gurubu başlatmıştık. Buradaki şifre kelime ‘el ele.’ Vatandaşıyla, özel güvenlik görevlisiyle, polisiyle birlikte daha yaşanabilir bir Beykoz oluşturmak amacıyla başlattığımız çalışmalardır bunlar.”

Konuşmasında, Beykoz’a atanmadan önce Bomba İmha Şubesi’nde çalıştığını da hatırlatan İlçe Emniyet Müdürü, bu görevde bulunduğu sırada özel güvenlik görevlilerinin polise ne derece fayda sağlayabileceğini daha yakından gözleyebildiğini kaydetti.

Özel güvenlik görevlilerinden talep geldi

İrfan Mazlum Bekaroğulları, konuşmasının devamında ise şu açıklamada bulundu: “ Bu, bir İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde özel güvenlik görevlilerinin bir araya getirilerek ve farklı şubelerden destek sağlayarak verilen ilk eğitim diye biliyorum. Arada yaptığımız bir kaç dakikalık ayaküstü sohbette bunun daha da geliştirilebileceğini gördük. İlk aldığım tavsiye şu oldu: ‘Evet, biz insanları korumak için çalışıyoruz, korumak için verilen bir eğitim var fakat ‘korunmak’ ile de alakalı bilinçlendirme çalışması yapılması gerekiyor’.”

Talep geldiği takdirde koruma ve güvenlik görevi satın alan insanları da çağırıp bu kişilere güvenliğin önemi ve alınması gereken tedbirlerin anlatabileceğini ifade eden İlçe Emniyet Müdürü,  konuşmasını, düzenlenen eğitim programının “hayırlara vesile olmasını” dileyerek sonlandırdı.

Komiser Mehmet Vefa Özcivan: Terörizmde yaş ortalaması gençleri işaret ediyor

İlçe Emniyet Müdürü Bekaroğulları’nın konuşmasının ardından ise, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Komiser Mehmet Vefa Özcivan kürsüye çıktı. Katılımcılara terörün tarihi, şüpheli davranışlarının izlenmesi, olası bir çatışma durumunda nasıl tepki verileceği konularında bilgiler aktaran ve anlatımlarını video görüntüleri ile destekleyen Özcivan, teröre ait istatistikî veriler de aktardı.

Komiser Özcivan’ın aktardığı bilgilere göre, 01.01.2010 ila 31.12.2010 tarihleri arasında gözaltına alınan bin beş kişinin bilgilerinin incelemesi neticesinde ortaya çıkan bulgular özetle şu şekilde: Terör örgütü adına faaliyet yürüten şahısların yüzde 31’i, 18- 22 yaş aralığında. Örnek grubun yüzde 16,7’si lise ve üniversite öğrencilerinden oluşuyor. Göz altına alınanların yaş aralığı 13- 71; yaş ortalaması ise 28.

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün, “Kent Güvenliği Eğitim Programı 2012” isimli bilgilendirme semineri, Beykoz TDP Büro Amirliği polis memuru Selçuk Küçük’ün kapanış konuşması ile sonlandı. TDP memuru Küçük, yaptığı konuşmada, bu programı düzenlemekteki amaçlarının, “doğru davranış şekilleri ve herhangi bir suç ile karşılaşıldığında neler yapılması gerektiğinin anlatılması” olduğunu belirterek, katılımlarından dolayı misafirlerine teşekkür etti.

Eğitim programının sonunda, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün daveti üzerine katılımcıları bilgilendiren Asayiş Şube Müdürlüğü komiseri Doğan Topçu, Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü bomba imha uzmanı polis memuru İsmail Kurtuluş, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü komiseri Mehmet Vefa Özcivan’a, İrfan Mazlum Bekaroğulları tarafından hediye takdim edildi.

Haber: Arzu Başlantı

İlçe Emniyet Müdürlüğü 'ilk'lerine devam ediyor
Bizi Takip Edin