Maliye Bakanı Şimşek: 2B’nin m2’si ortalama 8,5 TL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerinde ortalama metrekare başına fiyatın 8.5 TL olduğunu belirterek, “Bunun içinde tarım arazisi niteliğinde olan yerlerde var.”

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş orman arazilerinin…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerinde ortalama metrekare başına fiyatın 8.5 TL olduğunu belirterek, “Bunun içinde tarım arazisi niteliğinde olan yerlerde var.”

Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş orman arazilerinin hak sahiplerine satışını öngören 2B yasasının kabul edilmesinin ardından satış başvuruları başladı. Bakan Mehmet Şimşek 2B başvuruları için vatandaşlara ‘Çabuk olun’ uyarısı yaptı…

2B arazilerinin satışı için hak sahiplerine verilen başvuru süresi başladı. 2B arazisi almak isteyenler için 6 aylık süre tanınırken, 2B arazilerinin metrekare fiyatları da açıklandı. 2B arazisi almak isteyenler ise 2B başvuruları için ellerini çabuk tutmalı…

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B hak sahiplerini tarihi fırsattan yararlanmak için 6 ay beklememeleri konusunda uyardı. Türkiye geneli 2B arazilerin ortalama metrekare fiyatının 8.5 lira olduğunu açıklayan Şimşek, “Bu fırsatı kaçırmayın. Hemen başvurunuzu yapın” dedi.

Bakan Şimşek, 2B başvuruları konusunda 12 il defterdarlarının da katılımıyla bir basın toplantısı yaptı.

26 Nisan’da yürürlüğe giren 2B yasasıyla, 32 yıl önce orman vasfını kaybetmiş 410 bin hektar arazinin hak sahiplerine satılacağını anımsatan Şimşek, 2B için başvuru süresinin Ekim ayında sona erdiğini ancak başvurmak için son günlerin beklenmemesini istedi.

NÜFUS CÜZDANI YETERLİ
Maliye olarak yılda 10 ila 12 bin Hazine mülkünün satışını yaptıklarını vurgulayan Şimşek, 2B arazileri nedeniyle 500 bin parselle karşı karşıya olduklarını anlattı. Bu nedenle hem vatandaşın mağdur olmaması, hem de defterdarlıklarda yığılmaların önüne geçebilmek için 2B başvurularının hemen yapılmasını istedi.

Başvuru ücreti olarak belediye sınırları dahilindeki 2B arazileri için 2 bin lira; belediye sınırları dışındakiler için bin lira yatırmak gerektiğini anımsatan Şimşek, bu ücretlerin arazi bedelinden düşüleceğinin altını çizdi.

BAŞVURU YAPILMAZSA NE OLACAK?

BAŞVURMAZSA EVLER VE TESİSLER YIKILIP SATILACAK
Bakan Şimşek, buraların orman arazisi olarak göründüğü için Maliye olarak yıllarca hiçbir vergi alamadıklarını belirtirken, 26 Nisan itibariyle bu vasfın kaybolduğunu ve buraların standart bir Hazine mülküne dönüştüğünü vurguladı. 2B arazileri için hak sahiplerinin başvurmaması halinde, 2B arazilerinin hazine mülkü işlemi göreceğini ifade ederek, “Açık net söylüyorum, kamu hiçbir şekilde tolerans göstermeyecektir” dedi.

İŞTE 2B BAŞVURU KILAVUZU

Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2B Başvuru Kılavuzunda hak sahiplerinin başvurmaması durumunda neler olacağı şöyle sıralanıyor:

* Kullanıcıların doğrudan satın alma hakkı düşecek.

* Ecrimisil bedelleri tahsil edilecek.

* Açılmış olan davalara devam edilecek, açılması gereken davalar açılacak.

* 19 Temmuz 2003 tarihinden önce yapılmış yapı ve tesisler yıktırılacak. Üç yıl içinde satılacak ve tahliyesi idare tarafından sağlanacak.

* 19 Temmuz 2003 tarihinden sonra yapılmış yapı ve tesisler üzerinde kullanıcıların hiçbir hakkı kalmayacak, yapı da dahil taşınmaz Hazine’ce genel hükümlere göre satışa konu edilebilecek.

KİMLER ÜCRETSİZ ALACAK?

Şimşek, 2B olarak bilinen arazilerin orman arazisi olduğu için daha önce tapuları ellerinden alınan hak sahiplerinin veya yasal mirasçılarının da bir an önce başvurmalarını isterken, onlardan hiçbir ücret alınmayacağını vurguladı.

100 LİRALIK YER, 56 LİRAYA ALINABİLECEK
Rayiç bedeli 100 lira olan bir yerin, taksitli alınması durumunda 2B arazisi hak sahibinin 70 liralık ödeme yapması gerektiğini belirten Şimşek, “Peşin ödeyen bu yeri 56 liraya alabilecek. Yarısını peşin ödeyen ise 63 lira ödeyecek” dedi. Belediye sınırları içindeki 2B yerleri için vade süresinin 3 yıl, taksit sayısının 6; belediye sınırları dışındaki yerlerde vade süresinin 4, taksit sayısının 8 olduğunu anımsattı.

Şimşek, rayiç bedellerin 2010 yılı rakamlarına göre belirlendiği eleştirilerine; bu belirlemenin komisyonlar tarafından yapıldığını, birçok yerden de kontrollerinin sağlandığını söyledi. Ayrıca 500 bin parselin bedelinin tek tek belirlendiğini; semt semt mahalle ya da köy olarak belirlenmediğinin altını çizdi.

2B ARAZİLERİNİN METREKARE FİYATI NE KADAR?

ORTALAMA FİYAT METREKARE BAŞINA 8.5 TL

Rayiç bedelin sokaktan sokağa ilçeden ilçeye değişebileceğini belirten Bakan Şimşek, “Rayiç bedellerinin tespiti bir komisyon tarafından yapıldı. Birçok bilgi kaynağına dayanarak yapıldı. Parsel bazında yapıldı. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. En düşük en yüksek fiyatın paylaşılmasının hiçbir anlamı yok ama ortalama fiyat metrekare başına 8.5 TL. Bunun içinde tarım arazisi niteliğinde olan yerlerde var. Bugüne kadar yaptığımız tespitlerde rayiç bedel 26.5 milyar TL. Bunun yüzde 70’i 18 milyar TL. Eğer tamamı peşin ödenirse yüzde 56 üzerinden ödenirse o zaman da 14.8 milyar TL’lik bir gelir söz konusu. Eğer peşin ödenirse tamamına ilgi olursa” diye konuştu.

HAK SAHİPLİĞİ KESİNLEŞTİ

Bakan Şimşek, hak sahipliğinin önceden tespit edildiğini karar sorgulamasıyla kesinleştiğini ifade ederek, burada bir ihtilafı öngörmediklerini çünkü çalışma yapılırken Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bu listeleri ilan ettiğini, askıya astığını kaydetti. Bakan Şimşek bugün gelinen süreçte hak sahipliğinin kesinleştiğini vurguladı.

PARA NEREYE GİDECEK?
Ancak Şimşek, 2B ile ilgili düzenlemeyi kesinlikle bütçeye gelir elde etmek için yapmadıklarını, 30-40 yıldır süren mülkiyet sorununu çözmek, afet riskini azaltmak için yaptıklarını tekrarladı. 2B arazilerinden elde edilecek gelirin afet riskinin azaltılması projelerine, orman köylüleri ile yeni orman alanları oluşturulması veya mevcut ormanların ıslahına aktarılacağını belirtti.

2B BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

Maliye Bakanı Şimşek: 2B’nin m2’si ortalama 8,5 TL
Bizi Takip Edin