Sadece Beykoz’da yetişiyor! Sofraları ballandırıyor

Beykoz’da, Tarım Bakanlığı’nın kontrolündeki Riva Bal Ormanı’nda özenle üretilen ballar doğadan kovana, kovandan sofralarımıza ulaşıyor. Üstelik kent arıcıları tarafından Beykoz’a özel püren çiçeğinden üretilen ballar so

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz’da, Tarım Bakanlığı’nın kontrolündeki Riva Bal Ormanı’nda özenle üretilen ballar doğadan kovana, kovandan sofralarımıza ulaşıyor. Üstelik kent arıcıları tarafından Beykoz’a özel püren çiçeğinden üretilen ballar sofralar için en çok tercih edilen ballar.

İstanbul’da yeşilliği ve doğal tarımı ile öne çıkan Beykoz’da, Tarım Bakanlığı’nın kontrolündeki Riva Bal Ormanı’nda özenle üretilen ballarla şehir hayatını ballandırıyor.

Doğadan kovana, kovandan sofralarımıza gelen ve Beykoz’a özel püren çiçeğinden üretilen ballar sofralar için en çok tercih edilen ballar arasında.

BEYKOZ’DA ÜRETİYOR

İstanbul Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Adem Özkan Yalçın, şu ana kadar 400 arı kovanına sahip olduğunu ve İstanbul’un en büyük üreticilerinden biri olduklarını belirtiyor. “Geçimimizi buradan sağlıyoruz” diyen Yalçın, Beykoz’da ürettikleri balları daha sonrasında hem toptancılara hem de perakende olarak sattığını söylüyor. Perakende olarak artık müşteri portföyünün oluştuğunu anlatan Yalçın, fazla ürettikleri balları ise bal toptancıları ve bal tüccarlarına verdiklerini söylüyor.

SADECE BEYKOZ’DA YETİŞEN PÜREN BALLARI

Riva Bal Ormanı’nda üretilen balların diğerlerinden ayıran özelliğini anlatan Yalçın, Beykoz’un aslında balının meşhur olduğunu belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

“Burada kestane ormanlarımız yoğun ve yetişen kestane Karadeniz bölgesindeki gibi değil. Karadeniz bölgesinde kestane çiçeği ile beraber orman gülü çiçeği de açıyor. O zaman o bal çok karışık ve acı oluyor. Orman gülünün içindeki Rhododendron‘dan dolayı yani komar denilen bir maddeden dolayı tansiyon düşüklüğüne sebep oluyor. Ama bizim ormanımızda Rhododendron dediğimiz orman gülü bitkisi yok.”

YeniŞafak’ın haberine göre, Beykoz, Şile ve Yalova’nın belli bir kısmına kadar Rhododendron bitkisinin olmamasının sadece saf kestane olmasından dolayı çok tercih edildiğini dile getiren Yalçın, Beykoz Bal Ormanı’nda kestane balının ve Beykoz’da yetişen püren dedikleri özel funda çiçeği balının olduğunu söylüyor ve bu yüzden de Beykoz’un tercih edilen bir yer olduğunu sözlerine ekliyor.

İSTANBUL ÇOK İYİ BİR BAL KAYMAĞI

Yalçın, “İstanbul’da arıcılık yapılır mı?” sorumuza ise, “ evet” diye cevap veriyor ve İstanbul’un hem orman hem de endemik bitki olarak çok zengin olduğunu dile getirerek ” Yani İstanbul denilince insanların aklına hep büyük büyük binalar geliyor ama aslında öyle değil. İstanbul çok iyi bir bal kaymağı” diyor.

Bal satarken, müşterilerinin “Nerenin balı?” diye ilk sorduğu soruya “Riva’nın balı” şeklinde verdikleri cevaba, “İstanbul’da bal olur mu?” şeklinde şaşırdıklarını anlatıyor.

Sık sık bu sorunla karşılaştıklarını belirten Yalçın, oysaki İstanbul’da iki bin tane kayıtlı arıcı ve 15 binin üzerinde de kayıtlı kovanın olduğunu söylüyor. Bal verimi olarak da İstanbul’un, Anadolu’nun çoğu yerinden daha yüksek bir yer olduğunu vurguluyor. “Arıcılık entelektüel hayvancılıktır” diyen Yalçın, bir arıcı da olmazsa olmaz özellikleri “Bilgi birikiminizin yüksek olması, doğa ve bitki bilginizin olması ve meteoroloji bilginizin olması” şeklinde sıralıyor.

BEYKOZ BALI’NI DİĞERLERİNDEN AYIRAN ÖZELLİK

Cemal Sarı’nın bal çiftliğinden çıkıp biraz yürüdükten sonra bu kez 150 kovanı bulunan Osman Fikret Orman’ın çiftliğine gidiyoruz. 80 yaşında ve kendisini tam 30 yıldır arıcılık mesleğine adamış Orman. Daha önceleri Giresun’daki köydeki evlerinin önünde arıcılık yaptığını anlatıyor Orman. Arı hasatları yaparken maaile çalıştıklarını ifade eden Orman, “Boş zamanlarımı kahve köşelerinde oturarak değerlendirmek istemedim. 80 yaşındayım, çok şükür sağlığım yerinde. Sağlımı da arılara borçluyum” ifadelerini kullanıyor. Bal çiftliğinde kulübesi bulunan Orman, kimi zaman burada konakladığını söyleyerek mesleğine olan bağlılığını anlatıyor.

Orman “Burada temiz hava, temiz su var. Arılarla yatıp kalkıyoruz” diyor. Beykoz Riva Bal Ormanı’nda yetişen ürünleri diğer ballardan ayıran en önemli özelliğinin ise kendilerinin yetiştirip, kendilerinin ürettiklerinden dolayı özel olduğunu söylüyor ve “Arılar olmazsa hayat da biter” diyor.

Sadece Beykoz’da yetişiyor! Sofraları ballandırıyor
Bizi Takip Edin