'Sarı kızlar' Beykoz'da eğlendi!

Türklerle evli Letonyalı kadınların oluşturduğu 'Sarı Kızlar Platformu” üyeleri, Letonya Milli Günü'nü Beykoz’da davul-zurna eşliğinde kutladı.

Beykoz Göksu Deresi üzerindeki köprüde düzenledikleri buluşmaya çocuklarıyla birlikte g

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türklerle evli Letonyalı kadınların oluşturduğu ‘Sarı Kızlar Platformu” üyeleri, Letonya Milli Günü’nü Beykoz’da davul-zurna eşliğinde kutladı.

Beykoz Göksu Deresi üzerindeki köprüde düzenledikleri buluşmaya çocuklarıyla birlikte gelen Letonyalı gelinler, Letonya Milli Günü dolayısıyla gelenekleri gereğince köprüden denize çiçek attı.

Davul-zurna eşlinde Otağ Tepe’ye kadar yürüyen Letonyalılar, Türkçe şarkılara ve mehter marşlarına eşlik etti.

Letonyalı gelinler, Otağ Tepe’deki bir ağacı ‘dilek ağacı’na çevirerek, dallarına Letonya bayrağının renklerini taşıan bordo-beyaz kurdeleler bağladı.

Platform üyesi kadınlar, Letonya Milli Marşı’nı okuyarak, yine davul-zurna eşliğinde halay çekti.

Letonyalı gelinlerden Liena Bodur, yaptığı açıklamada, 18 Kasım’ın Letonya’nın 94. kuruluş yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Bu nedenle Göksu Deresi’ne ve Boğaz’a çiçek bıraktıklarını ifade eden Bodur, şunları kaydetti:

‘Otağ Tepe’ye doğru bir yürüyüş yaptık. Letonya bayrağını simgeleyen bordo-beyaz kurdeleleri dilek ağacına bağladık. Ülkemizden uzakta yaşıyoruz. Bu günü anmak istedik.’

Letonya’da bugünün büyük bir bayram şeklinde kutlandığını ifade eden Bodur, bu kapsamda kendi ülkelerinde konserler düzenlendiğini, devlet adamlarının konuşmalar yaptığını, çocuklara çeşitli hediyeler verildiğini ve balolar düzenlendiğini kaydetti.

Bodur, yaklaşık 50 Letonyalı gelinin İstanbul’da yaşadığını ve ‘Sarı Kızlar Platformu’ çatısı altında peryodik olarak bir araya geldiklerini ve sosyal medyada haberleştiklerini söyledi.

Grubun önderliğini yapan gazeteci-yazar Laima Kota da Otağ Tepe’nin tarihsel önemine dikkati çekerek, ‘Otağ Tepe bizim için önemli. Birincisi, Sultan Fatih İstanbul’u fethetmeden önce buraya otağını kurdu. Bizans’ı buradan başlayarak fethetti. Bizim için çok büyük bir sembolik anlam taşıyor. Letonya’nın kurtuluşu ile benzeşiyor. İkincisi, buradan Avrupa ve Asya’yı birbirinden hem ayıran hem de birleştiren Boğaziçi görünüyor. Ayrıca hemen şurada dalgalanan Türk bayrağı bizim mutluluğumuzun da sembolü’ şeklinde konuştu.

Kota, Otağ Tepe gibi yüksek bir yerde dilek ağacına bağladıkları kurdelelerle ülkelerine, ailelerine, akrabalarına ve arkadaşlarına mutluluk ve huzur dileklerini göndermek istediklerini söyledi.

Türkiye ve Türklerle ilgili ‘Benim Türk Kahvem: Türklerden Niçin Korkmamalı’ adlı bir kitabı bu ay içinde Letonya’da yayınlanacak olan yazar Kota, Türkiye’yi nasıl buldukları sorusuna da ‘Ülkenizdeki kalkınmaya hayranız. Özellikle yollarınız kıskandıracak kadar mükemmel. Türkler çok çalışkan’ diye cevap verdi.

Türklerle evli olan Letonyalı gelinlerin çok mutlu olduğunu da dile getiren Kota, ‘Türkiye harika bir yer. Buradaki bütün Letonyalı kadınlar benimle aynı fikirde. Bizler burada aşkı bulduk. Ailemizi ve geleceğimizi burada kurduk. Eşlerimiz bize sultanlar gibi davranıyor. Muhteşem Yüzyıl dizisinde Hürrem Sultan, Süleyman’a ‘Sultanım’ diye seslendiğinde direkt aklıma biz geliyoruz’ ifadelerini kullandı.

AA

'Sarı kızlar' Beykoz'da eğlendi!
Bizi Takip Edin