Beykoz 'Bal ve Arıcı' kenti olacak

İstanbul'da bal üretiminde ilk sırada yer alan Beykoz'da, doğal şifa kaynağı olan bal üretimini artıracak bir proje hayata geçti.

İstanbul'da bal üretiminde ilk sırada yer alan Beykoz'da, doğal şifa kaynağı olan…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da bal üretiminde ilk sırada yer alan Beykoz’da, doğal şifa kaynağı olan bal üretimini artıracak bir proje hayata geçti.

İstanbul’da bal üretiminde ilk sırada yer alan Beykoz’da, doğal şifa kaynağı olan bal üretimini artıracak bir proje hayata geçti. Beykoz Belediyesi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle arıcılığı teşvik için 500 kovan dağıtıldı.

Beykoz Belediyesi, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilen“Arıcılığı Geliştirme ve Destekleme Projesi” kapsamında kaliteli ve organik bal üretimi için eğitimler verildi, 133 arıcıya 500 kovan dağıtıldı.  

Doğal Bal Üretimi Artacak

Bitki örtüsü çeşitliliğiyle arıcılık için oldukça elverişli olan Beykoz’ da doğal bal üretimi ve kaliteyi artırmak için hayata geçirilen “Arıcılığı Geliştirme ve Destekleme Projesi” yle arıcıların bilinçlenmesi, ekonomiye yeni arıcıların kazandırılması da hedeflendi.

İlçede yürütülen eğitim ve teşvik çalışmalarla 50 olan arıcı sayısı 400’e, 700 olan kovan sayısı ise 5 bine ulaştı. Kestane balı da dâhil olmak üzere ilçede yılda 160 ton bal üretiliyor.  

Proje kapsamında Beykoz Belediye Meydanı’nda düzenlenen kovan dağıtım törenine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Sertaç Yıldırım, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Özdemir, Beykoz Halk Eğitim Müdürü Beycan Kal, belediye başkan yardımcıları, muhtarlar, arıcılar ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Çelikbilek:“ Beykoz’u bal kenti haline getirelim”

İlçeye ait marka değerleri ön plana çıkardıklarını söyleyen Başkan Çelikbilek: “Beykoz’da cama marka olarak sahip çıkmak için bir adım attık. İlçedeki restoranlarda cam tabak ve  kase kullanımı için meclis kararı alacağız. İlçenin girişlerine cam figürler koyacağız. Beykoz İstanbul’da bal üretiminde ilk sırada o zaman Beykoz’u bir de bal kenti haline getirmek lazım. Gelecek sene arıcılara 1000 kovan hediye edeceğiz hem de arılarıyla birlikte. Hedefimiz bir kaç yıl içinde 15 bin kovan dağıtmak. İlçemiz camı, balığı, yeşili ve balıyla meşhur olsun biz de bunla gurur duyalım istiyoruz.” dedi.  

İl Müdür Yardımcısı Sertaç Yıldırım: “Bal Üretiminde Dünya İkincisiyiz”

Ülkedeki bal üretim miktarıyla ilgili bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Sertaç Yıldırım da : “Dünyada yılda 1 milyon ton,  ülkemizde ise 83 bin ton bal üretiliyor. Biz bu üretimle dünyada 2. sırada yer alıyoruz. Çam balının büyük bir kısmı Ege’de üretiliyor. İstanbul’da üretilen 800 ton balın 160 tonunu Beykozlu arıcılar üretiyor. Biz de arıcılarımıza destek ve katkı için canla başla çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

İlçe tarım Müdürü İbrahim Özdemir: “Kestane Balı İlaçtır“

Arıcılığı teşvik için çalıştıklarını vurgulayan İlçe tarım Müdürü İbrahim Özdemir ise “Bugün arıcıların ilkbahar bayramı. 50 arıcıyla başladığımız bal üretim yolculuğuna bugün 400 arıcıyla devam ediyoruz. 15 bin kovanla üretim yapıyoruz. Üretimde kaliteyi artırmak ve yeni arıcıları teşvik için gayret gösteriyoruz. Özellikle Akbaba Köyü’nde üretilen kestane balını tanıtmayı amaçlıyoruz. Kestane balı ilaçtır. Bizden sertifika alacak arıcılarımıza başarılar diliyorum” dedi.  

Beykoz Halk Eğitim Müdürü Beycan Kal da şöyle konuştu: “Halk Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’yle ortaklaşa 24 kurs açtık bugüne kadar bin 234 kursiyere arıcılık sertifikası verdik.  Biz bu projenin devam etmesini istiyoruz. Çünkü gelecek nesiller, sağlıklı beslenmeyle yetişecektir. Bu desteği sağlayan Belediye Başkanı ve ekibine, İlçe Tarım Müdürlüğüne de teşekkür ederim

Arıcılığın çok önemli, çok gayretli aynı zamanda şifalı bir iş olduğunu söyleyen Akbaba Köyü Muhtarı Yüksel Kılıç da ilçede arıcılığın gelişmesi, teşviki ve tanıtımı için çalışan herkese teşekkürlerini iletti.

Konuşmaların ardından “Arıcılık” kursu ile “Süt Sığırcılığı” Kursu’na katılan kursiyerlere sertifikaları verildi ve tüm davetlilere Kanlıca Yoğurdu ve Akbaba Köyü’nde üretilen kestane balı ikram edildi. 

Beykoz 'Bal ve Arıcı' kenti olacak
Bizi Takip Edin