Beykoz İHH dikkatleri İDLİB üzerine çekti

Beykoz İHH Temsilciliği, Suriye'nin İDLİB kentindeki sorunlara dikkat çekti.

Beykoz İHH Temsilciliği tarafından Suriye'nin İDLİB kentindeki sorunlara dikkat çekmek üzere kahvaltılı toplantı organize edildi.  İHH Suriye Çalışmaları Koordinatörü Er

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz İHH Temsilciliği, Suriye’nin İDLİB kentindeki sorunlara dikkat çekti.

Beykoz İHH Temsilciliği tarafından Suriye’nin İDLİB kentindeki sorunlara dikkat çekmek üzere kahvaltılı toplantı organize edildi.  İHH Suriye Çalışmaları Koordinatörü Erhan Yemelek toplantıda önemli açıklamalar yaptı. Yemelek, ‘Şu anda İdlib halkının dünyaya seslerini duyurma dertleri var. Türkiye’nin de kararlılığıyla o insanlar inşallah o topraklarda kalacak ve biz de onları muhafaza edeceğiz.’ dedi.

BEYTAŞ Teras Kafe’de gerçekleştirilen programa Beykoz’un önde gelen STK Başkanları, İş Adamları, Milli Eğitim Müdürü Kazım BOZBAY, Yöre Dernekleri Başkanı Mikail Akyıldız, İHH Genel Merkez yöneticileri ile çok sayıda Beykozlu hayırseverin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

Beykoz İHH temsilcisi Uğur Yoleri’de yaptığı açılış konuşmasında, Biz burada yardım talep etmiyoruz, talep eden tüm hayırsever vatandaşımızı İHH’nın Suriye İDLİB kentindeki kamplara götürebileceğimizi ve durumu yerinde görünmesini sağlayarak geldiklerinde insanlara oradaki içler acısı durumu  en doğru şekilde anlatmalarıdır. Bu şekilde Türkiye’deki insanların Suriye ile ilgili algısının birkaç yanlış yapan kişi yüzünden yardımını esirgemesi gerekir.” ifadelerini kullandı. 

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve İHH Suriye Çalışmaları Koordinatörü Erhan Yemelek, İdlib’in şu anda 3 ile 4 milyon arasında nüfusa sahip olduğunu ifade ederek, ‘O bölgedeki insanlar yıllardır bombardımana, katliama sabrediyor. Tahran Zirvesi’nden sonra İdlib halkı endişelendi. Dünyanın İdlib’e yönelmesini beklediler. Bu bölge Türkiye’nin garantörlüğünde. Oradaki halk da Türkiye’nin bölgeyi bırakmaması için gece gündüz dua ediyor.’ Dedi.

Suriyelilerin 7-8 yıldan beri çok ciddi bedeller ödediğini vurgulayan Yemelek, şunları söyledi: ‘Onlar ailelerinden, komşularından, yakınlarından bazı kişileri kaybettiler. Artık gidecek bir yerleri kalmadığı için kendileri de o topraklardan göç etmek veya Türkiye’ye yük olmak istemiyorlar. Şu anda İdlib halkının dünyaya seslerini duyurma dertleri var. Türkiye’nin de kararlılığıyla o insanlar inşallah o topraklarda kalacak ve biz de onları muhafaza edeceğiz.’

Yemelek, halen İdlib’in sınır kırsalında 600 bine yakın insanın çadır kentlerde yaşadığını hatırlattı. ‘Mazlumların sofralarına bir dilim ekmek de bizim katkımız olsun diye illerdeki STK’leri dolaşacağız. Tüm STK’lerimizin bu işe el atması gerekiyor. Bu şekilde giderse oradaki 3 milyon insan açlıkla da karışı karşıya kalacak. Şu an Türkiye üzerinden giden yardımlarla hayatlarına devam ediyorlar. Türkiye’de şu an 3 milyon civarında Suriyeli mülteci var. Sınır hattında çadır veya konteyner kentler inşa edilip, olası göç dalgası ile gelecek insanların orada tutulması lazım.’

Suriye’nin, dünya devletlerinin kozlarını paylaştığı bir arenaya dönüştüğünü vurgulayan Yemelek, ‘İdlib’de yaşayan Suriyelilerin gözü kulağı Türkiye’de. Türkiye’nin, İdlib konusunda ne yapacağına bakıyorlar. Çatışmalardan kaçan binlerce insanın sığınağı olan mülteci kamplarında zor günler yaşanıyor. Bölgeye yönelik tehditler sürerken, beslenme ve barınma sorunları giderek artıyor. Suriye halkı desteğinizi bekliyor. Tehditlerin artması, gıda sıkıntısı ve hastalıklar yüz binlerce kişinin yeniden yollara düşmesine sebep olabilir.

Suriye’de 5 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı

Reform talepleriyle başlayıp uluslararası güçlerin müdahalesi sonrasında küresel hesaplaşma arenasına dönüşen Suriye’de insani bedel giderek büyüyor. Şimdiye kadar 500 bin kişinin hayatını kaybettiği savaşta 2 milyon kişi sakat kaldı, 5 milyon kişi de evini terk etti.

Şimdi İdlib’de yaşayan 3 milyon kişi yeni bir krizle karşı karşıya. Günlük gıda ihtiyacını bile karşılamakta güçlük çeken çoğu mülteci aile başta hijyen, gıda, un ve çadır olmak üzere temel yaşam malzemelerine ihtiyaç duyuyor.

İHH’nın yardımları devam ediyor

Suriye’deki çalışmalarını 10 koordinasyon merkeziyle sürdüren İHH’nın, kurduğu 6 konteyner kent ve 27 çadır kentte 150 binden fazla insan yaşıyor. 61 fırın, 30 mutfak ile mültecilere yemek hizmeti de veren İHH, 2012 ile 2018 yılları arasında Suriyeli mültecilere 360.605.013 Dolar tutarında yardım ulaştırdı.

Ne yapabilirim?

Bölgeye temel yaşam malzemeleri ulaştıracak olan İHH’nın çalışmalarına SURIYE yazıp 3072’ye göndererek 5 TL bağışta bulunabilirsiniz.

Beykoz İHH dikkatleri İDLİB üzerine çekti
Bizi Takip Edin