Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce Anadolu Hisarı Fatih Camii’nde bakım onarım çalışmaları tamamlandı.
Tarihi misyonu açısından da önemli bir lokasyonda bulunan Anadolu Hisarı Fatih Sultan Camii, mekanik ve ses sistemlerinin revize edilmesi ile beden duvarlarının bakım çalışmaları ile yenilendi.
Vakıf kültürü yolu ile günümüze kadar ulaşabilmiş su tabutlarına güzel örneklerden birisi de Anadolu Hisarı Fatih Sultan Camii avlusunda bulunuyor.
ANADOLU HİSARI FATİH SULTAN CAMİİ
Beykoz’un Anadolu Hisarı semtinde Körfez Caddesi üzerinde bulunan Anadolu Hisarı Fatih Sultan Cami, Güzelcehisar tamir edilirken Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Kesin bir yapım tarihi yoktur.
Caminin yanmasından dolayı, 1885 yılında Sultan II. Abdülhamid’in emriyle onarılmıştır. İstanbul Şehremini Emin Bey döneminde(1924-1926), Anadolu Hisarı İskelesi önündeki meydan düzenlenirken yapı yıktırılmış ve bugün bulunduğu yere yeniden yapılmıştır.
Tek minareli ve tek şerefeli olan bu caminin bahçesinde 1987 yılında yapılmış olan şadırvan bulunmaktadır.
Kuzeybatı köşede harim duvarına bitişik olarak yükselen kesme taştan minarenin, altıgen geometrik geçmeli korkuluklu şerefesi, kalın konsollarla desteklenmiştir. Taş külahının altında bir girland dizisi dolaşır. Oldukça yüksek kare kesitli kaidesi üzerinde, Tarihnüvis Muhtar Efendi’nin yazdığı bir kitabe bulunmaktadır:
Çünkü yanıp oldu harab, ihyasına kıldı şitab
Sultanı fâruki cenâb, Abdülhamit Hanı zeman,
Kıldıkça m’üminler namaz, itdikçe âşıklar niyaz
Ömrü hümâyunu diraz, kılsun Hüdai müstean
Muhtar tes’id eyledi, târihi muaccen söyledi,
Lütfetti tecdid eyledi, bu camî şâhi cihan.
1301 (M.1885)
Yorumlar kapalı.