Beykoz'un önemli bir mülkiyet sorunu daha çözülüyor

Beykoz'un mülkiyet alanındaki en büyük sorunlarından biri daha çözüme kavuşuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı kanun ile orman sınırından kaynaklanan ve 2B kapsamı dışında kalan Beykoz'un Tokatköy, Yenimahalle, Gümüşsuyu ve Örnekköy

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz’un mülkiyet alanındaki en büyük sorunlarından biri daha çözüme kavuşuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı kanun ile orman sınırından kaynaklanan ve 2B kapsamı dışında kalan Beykoz’un Tokatköy, Yenimahalle, Gümüşsuyu ve Örnekköy başta olmak üzere bazı mahallelerde yaklaşık 1285 haneyi ilgilendiren mülkiyet problemi de çözüme kavuşuyor.

Beykoz’un neredeyse tamamını ilgilendiren 2B olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş arazilerin mülkiyet sorununu çözen AK Parti, çıkardığı kanun ile şimdi de yıllardır çözüm bekleyen orman sınırından kaynaklanan mülkiyet problemini çözüyor. Beykoz’da yaklaşık 1285 haneyi ilgilendiren “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.  Kanun teklifi ile orman sınırından kaynaklanan ve 2B kapsamı dışında kalan Tokatköy, Yenimahalle, Gümüşsuyu ve Örnekköy başta olmak üzere bazı mahallelerin mülkiyet problemi de çözüme kavuşuyor.

6831 sayılı orman kanununa eklenen ek madde ile bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen, tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerlerin orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda hazine adına tescil ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan ek maddeler şu şekilde;

MADDE 17- 6831 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

“EK MADDE 15- Orman kadastrosu yapılmayan veya orman kadastrosu yapılmış olup da orman sınırları dışında kalan yerlerde bulunan, gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri adına tapuda tescilli olduğu halde, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları sırasında kamulaştırılmaksızın orman idaresince 31/12/2017 tarihinden önce ağaçlandırılmış olan taşınmazlardan, orman olarak kullanılmasında yarar görülen taşınmazlara karşılık; aynı bölgede bulunan 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilmeyen 2/B taşınmazlarından, bunun mümkün olmaması halinde diğer hazine taşınmazlarından eşdeğer taşınmaz verilebilir.

Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Maliye Bakanlığından görüş alınarak Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir.

EK MADDE 16- Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlardan, Orman ve Su İşleri Bakanlığının teklifi üzerine sınırları Bakanlar Kurulunca belirlenen alanlar, Bakanlar Kurulunca belirlenecek usul ve esaslara göre Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilir. Orman sınırları dışına çıkartılan alanın iki katından az olmamak üzere Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis edilir.

Birinci fıkrada belirtilen alanlarda 21/6/1987 tarihli ve 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22 nci maddesinin kadastrosu yapılmış olan yerlerin ikinci defa kadastroya tabi tutulamayacağına ilişkin hükmü uygulanmaz.

Birinci fıkra kapsamında orman sınırları dışına çıkarılacak alanların tespiti maksadıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yeteri kadar orman kadastro komisyonu görevlendirilir ve bu tespit sırasında ilan süresi bir hafta, itiraz süresi bir ay olarak uygulanır.

Bu Kanunun 1 inci maddesine göre ilk defa yapılacak orman kadastrosu uygulamasındaki işlemlere ilişkin sürelerde de üçüncü fıkra hükümleri uygulanır.

EK MADDE 17- Orman köyü veya orman köylüsüne tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan istifade eden kasaba iken; 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanun ile 20/2/2014 tarihli ve 6525 sayılı Kanun kapsamında mahalleye dönüşen yerler, büyükşehir belediyesi kapsamında olmayan yerlerdeki köy ve kasabalarla aynı hak, sorumluluk ve imtiyazlardan faydalanmaya devam ederler.”

Beykoz'un önemli bir mülkiyet sorunu daha çözülüyor
Bizi Takip Edin