Beykoz’un saklı bahçesi Polonezköy

Kuruluş hikâyesiyle ve yerleşim biçimiyle bildiğimiz köylerden çok farklı bir yer olan Polonezköy ya da Adampol’un gezilecek yerlerini sizin için derledik.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuruluş hikâyesiyle ve yerleşim biçimiyle bildiğimiz köylerden çok farklı bir yer olan Polonezköy ya da Adampol’un gezilecek yerlerini sizin için derledik.

Doğanın yeşilini korumayı başardığı yerlerden birisi olan Polonezköy’e gelirken, etrafı çam ağaçları ve yeşilliklerle çevrili yollardan geçerken kendinizi bir anda şehrin kalabalıklığı, gürültüsü ve stresinden arınmış hissedersiniz. 

Köyün hemen girişinde sizi tarihi kilise ve mezarlık karşılar. Yüz metre kadar sonra köyün şirin ve ufak meydanına geldiğinizde, Polonezköy’ün güzelliklerini yaşamaya hazırsınız demektir.

POLONEZKÖY’ÜN TARİHİ

1831 yılında Polonya’da bastırılan ayaklanma sonrasında çok sayıda Polonyalı siyasi Fransa ve Osmanlı İmparatorluğuna sığınır. 

Köy, 1842 yılında Polonya devletinin, komşuları Avusturya, Rusya ve Prusya tarafından bölünerek işgal edilmesi sonrasında, Polonya’nın parçalanmasını kabul etmeyen Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilen destek ile beraber bu alanda kurulmuş.

Köyün ilk sakinleri olan Katolik Lazarist din adamlarının daha sonra köyü terk etmesi ile birlikte artık Polonyalı göçmenler burada yaşamaya başlar. Köyü kendi kültürleri çerçevesinde imar eden, evler ve bahçeler kuran ve buradaki verimsiz toprakları sürerek tarım yapmaya başlayan Polonyalılara sonrasında Sultan Abdülmecit tarafından vergi muafiyeti getirilir ve buraya yerleşen halk bir daha ülkelerine dönmezler.

1881 yılında Prens Adam Czartoryski tarafından satın alınan bu topraklara ve bu Polonya köyüne ilk olarak Adam’ın Tarlası manasına gelen Adampol adı verilir. Sonrasında ise Polonez Karyesi adını alır. Devlet burada yaşayan mültecilere 1894 yılında vatandaşlık belgesi verir ve 1923 yılında köye Polonezköy adı verilerek etnik bir kimlik kazandırılır.

ZOFİA RİZİ ANI EVİ 

Zofia Rızı Anı Evi Polonezköy’ün ziyarete açık olan en eski evlerinden biri. Tipik Polonya köy evi mimarisine sahip bu şirin evin içerisinde eski fotoğraflar ve dönemin kıyafetleri sergileniyor. Köyün tarihinin vazgeçilmez bir parçası ve Polonya Türkiye dostluğunun bir sembolü.

Polonezköy’e geldiğinizde kültürel bir aktivite yapmak, döneminde köyde yaşayan Polonya halkının yaşamı ve hatıralarını görmek için bir nevi müze.

Yalnızca hafta sonları 10:00, 13:00-14:00 ve 17:00 saatlerinde ziyarete açık olup giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.

POLONEZKÖY TABİAT PARKI 

İstanbul’da yeşil kalan nadir yerlerden birisi konumunda olan Polonezköy ve Tabiat Parkı, tertemiz havası, yeşilin her tonunu barındıran doğası ile doğaseverler için çok ideal bir ortam sağlıyor.

Polonezköy’ün gerek merkezindeki köy yolları ve patika yollarda, gerek 5 kilometrelik yürüyüş parkurunda doğa yürüyüşü ve trekking yaparak gününüzü renklendirebilir, doğa içerisinde güzel bir spor aktivitesi yapabilirsiniz.

AÇIK HAVA OYMA HEYKEL SERGİSİ 

Polonezköy’ün hemen girişinde, Polonezköy Kültür Evi’nin önündeki yeşil alanda sergilenen Ağaç Heykel Sergisi görülmeye değer.

Ağaç oyma sanatının güzel ve fantastik yapıtlarını burada görebilir, aynı zamanda yeşillikler arasında banklarda oturarak dinlenebilirsiniz.

CZESTOCHOVA MERYEM ANA KİLİSESİ

Polonezköy’ün önemli sembollerinden birisi de Czestochova Meryem Ana Kilisesi. Köyün hemen girişinde sağ tarafta güzel bir bahçe içerisinde yer alıyor.

Kilisenin tarihine baktığımızda, burada Mukaddes Anna Mabedi (Temple of Holy Anna) adını taşıyan ilk küçük kilisenin 1845-1846 yıllarında Saint François Boşnak Rahipleri tarafından inşa edildiğini görüyoruz.

Sonrasında ise 1869 yılında yine buraya kurulan ahşap kilise depremde yıkılmış ve yerine bugünkü Czestochova Meryem Ana Kilisesi (Częstochowa’s Mother Mary Church) 1914 yılında inşa edilmiş.

1’inci Dünya Savaşı’nda Türk Ordusu kiliseyi karargah olarak kullanmış. 1918 yılında kilise restore edilmiş. Kilise’nin çok güzel bir bahçesi bulunuyor. Huzurlu ve doğal güzellikler içerisinde bir mekan.

Kilise aynı zamanda yıl içerisinde düzenlenen çeşitli festival, müzik resitalleri ve organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor.

POLONEZKÖY KÜLTÜR EVİ

Polonezköy Kültür Evi, “Polart Gallery” ve “Polonezköy Kütüphanesi” olarak hizmet vermekte ve yıl içerisinde düzenlenen pek çok kültürel ve sosyal aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır. 

Kültürel faaliyetler, resim sergileri ve Polonya kültürü ile ilgili pek çok kaynak burada bulunmakta. Polonezköy Kültür Evi, Polonezköy meydanının arka tarafında ana yolun kenarındadır.

ARICILIK MÜZESİ VE CAM SANAT MERKEZİ

Köy meydanında bulunan ve Arıcılık Müzesi olarak adlandırılan mekânda, uzun yıllardan beri hizmet veren ve kendi arılarının ürünü olan Polonezköy ballarından alabilirsiniz. Ayrıca burada polen, arı sütü, propolis ve balmumu gibi arı ürünlerini de bulabilirsiniz.

Yine, Polonezköy meydanından içeriye giden yol üzerinde bulunan Polonezköy Cam Sanat Merkezi‘ne uğrayarak hem buradaki atölye çalışmalarına katılabilir, hem de birbirinden güzel cam boncuk ürünlerinden satın alabilirsiniz.

 

 

 

Beykoz’un saklı bahçesi Polonezköy
Bizi Takip Edin