Beykoz’un millet bahçesi İBB gündemine oturdu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Beykoz Çayırı’ndaki yeşil alan miktarının arttırarak çayırın 100 m²’lik bir “Millet Bahçesi”ne dönüştürüleceğini açıklamıştı. Bahsi geçen konu, İBB Meclisi’nde gündeme gelerek tart

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Beykoz Çayırı’ndaki yeşil alan miktarının arttırılarak çayırın 116 bin m²’lik bir “Millet Bahçesi”ne dönüştürüleceğini açıklamıştı. Bahsi geçen konu, İBB Meclisi’nde gündeme gelerek tartışma yarattı.

https://www.youtube.com/watch?v=-QCPvUiAABc***

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, eylül ayı oturumları Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında toplandı. Toplantıda, Beykoz Çayırı’nın “Millet Bahçesi” olmasına ilişkin sunulan raporlar mecliste tartışmalara yol açtı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) CHP Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, Beykoz Çayırı’nın “Millet Bahçesi”ne dönüşmesini eleştirdi.

Sataloğlu, “Beykoz Çayırı olarak bilinen alan, Millet Bahçesine dönüştürülmek isteniyor. Değişiklik ile yoğunluğu %2’den %5’e, yüksekliği ise 4.50’ den 6.50’ye çıkartılması planlanıyor. Bu yapılaşmaya neden olacaktır. Toplamda 96 bin m2’lik metrekarelik alan üzerine konumlanmış zamanında üzerinde güreş sporuna dair festivallerinde düzenlendiği, Boğazım yüzyıllardan beri en şöhretli mesire alanı olan, geniş bir vadi dolduran ve ulu çınarların süslediği Çayır, Hünkar iskelesinden darala darala Tokatköy mevki ne kadar uzanmaktadır.” dedi.

İBB Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı AK Parti Meclis Üyesi Sadullah Kabahasanoğlu verilen rakamların doğru olmadığını vurguladı.

MİLLET BAHÇESİ ÇAYIRIN TARİHİ NİTELİĞİNİ KORUYACAK

Kabahasanoğlu, “Beykoz Çayırı’mız tarihten bugüne kadar çok önemli sahnelere ev sahipliği yapmış, Beykozlular için çok kıymetli çok değerli alandır. Millet Bahçesi, çayırın tarihi niteliğini koruyarak, mevcut alanda herhangi bir yapılaşma değil sadece çayırın çevresinde bulunan bir takım alanların yeniden düzenlenerek modern hale getirilecek. Sadece Beykoz’un değil bütün İstanbul’un nefes alabileceği bir alan haline getirilmesi planlanıyor. Verilen rakamlar zaten doğru değil.” diye konuştu.  

“MİLLET BAHÇELERİNE KARŞI BİR DURUŞ SERGİLENİYOR”

Millet İttifakı tarafından karşı çıkılan konunun çayırın adının “Millet Bahçesi” olarak değiştirilmesi olduğunu söyleyen Sadullah Kabahasanoğlu, ”Maalesef biz şunu her an görüyoruz; içerisinde ‘millet’ kelimesi geçen bir çalışma olduğunda ve şuan Türkiye’nin göz bebeği olan Millet Bahçelerine karşı duruş sergileniyor. Çayır, tarihi niteliği korunarak, çevresi daha da güzelleştirerek, mevcut yeşil alanlar arttırılarak “Beykoz Çayırı Millet Bahçesi” olacaktır.” dedi.

Kabahasanoğlu, Beykoz Çayırı’nın etrafındaki yürüyüş yolu ve çevresi ile ilgili çalışmalar yapılacağını belirtti.

İBB İmar Ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı AK Parti Meclis Üyesi Adnan Zeki Bostancı ise plan değişikliğine ilişkin verilen yapılanma kararının mevcut park ve yeşil alanlara verilen haklar olduğunu söyledi. 

Bostancı konuşmasında şunları belirtti; “Ruhsata tabi olan tüm alanlar emsale dâhil olup, KAKS (Emsal) 0,5 ve 6.50 yüksekliğinde verilen yapılaşma hakkı; bölgenin tarihi, mimari kimliğine ve doğal yapısına uygun olarak hazırlanacaktır.”

Görüşülen teklif AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Beykoz’un millet bahçesi İBB gündemine oturdu!
Bizi Takip Edin