Doğu gerçekleri Beykoz'da tartışıldı

Beykoz Kastamonulular Derneği ve Genç İnisiyatif Platformu, ortaklaşa “Doğu Gerçekleri” paneli düzenledi.

Beykoz Kastamonulular Derneği ve Genç İnisiyatif Platformu'nun ortaklaşa düzenlediği “Doğu Gerçekleri” paneli Kavacık Asia Princess Otel'de gerçe

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Kastamonulular Derneği ve Genç İnisiyatif Platformu, ortaklaşa “Doğu Gerçekleri” paneli düzenledi.

Beykoz Kastamonulular Derneği ve Genç İnisiyatif Platformu’nun ortaklaşa düzenlediği “Doğu Gerçekleri” paneli Kavacık Asia Princess Otel’de gerçekleştirildi. Beykoz’un ve İstanbul’un önde gelen siyasi parti önderleri, STK yönetimleri, Beykoz muhtarları ve Beykoz halkı katıldı.

Açılış konuşmaları KAS-DER Beykoz Şube Başkanı Süleyman Çalık ve Genç İnisiyatif Platformu temsilcisi Ferhat İzgi tarafından yapıldı.

Süleyman Çalık: Amacımız STK olarak bir bakış açısı ortaya koymak

Açılış konuşmaları KAS-DER Beykoz Şube Başkanı Süleyman Çalık ve Genç İnisiyatif Platformu temsilcisi Ferhat İzgi tarafından yapıldı. Kas-Der Beykoz Şube Başkanı Süleyman Çalık; “Herkes iyi bilmelidir ki, aziz şehitlerimizin kanlarıyla suladıkları ve bizlere emanet ettikleri bu kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. Binlerce Şehit verdiğimiz Çanakkale Zaferi münasebetiyle Kas-Der olarak çeşitli anma programları hazırlıyor, her yıl anma programlarını yapıyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz her yıl farklı bir mahallede Kuranı Kerim okutuyoruz; Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve bugüne kadar bu vatan için Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da, Sarıkamış’ta, Kore’de, Yavru Vatan Kıbrıs’ta ve Güneydoğu’da terör örgütüyle mücadelede ederken ve Ülkemizin güvenliğini sağlarken vermiş olduğumuz tüm aziz şehitlerimizi, bir kez daha saygı ve şükranla anıyor, yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun. Son günlerde yaşananlar çerçevesinde sebep sonuç ilişkileri dünü bugünü ve tarihsel gelişimine dair söyleşilerimiz olacak. Amacımız uzun yıllardır devam eden bu soruna STK olarak bir bakış açısı ortaya koymak olacaktır. Bizler tüm bu sürecin siyasal yaklaşımını eleştirmek ya da övmek değil tüm argümanlarıyla objektif olarak değerlendirmesini yapacağız.” diye konuştu.

Ferhat İzgi: Bizler geleceğe umut taşımak istiyoruz.

Genç İnisiyatif Platformu üyesi Ferhat İzgi konuşmasında şunları söyledi: “Bizler yaklaşık bir yıl önce toplumda farkındalık yaratmak amacıyla bir araya geldik. Amacımız yaşadığı coğrafyadaki olayları takip eden düşünen ve araştıran bir gençlik ortaya çıkarmaktı. Bu amaçlar doğrultusunda çeşitli sosyal sorumluluk projeleri, şenlik ve festivallere katıldık. Genç İnisiyatif Platformu olarak insanların kim olduğuna, kimlerden olduğuna, nereden geldiğine değil, toplum adına neler yapabileceğine, güzel bir gelecek için bizlere neler katabileceğine bakıyoruz. İnsanı yücelten şeyin dili, dini, ırkı değil taşıdığı vasıflar olduğunun bilincindeyiz ve bu bilinci tüm gençlere aşılayarak hedeflerimize ilerlemek istiyoruz. Bizler binlerce fikir altında buluşup geleceğe dair daha iyi ve daha yenilikçi projelerle bu yolda emin adımlarla ilerlemek istiyoruz. Bizler geleceğe umut taşımak istiyoruz. Eğitimin hedefi Osmanlı döneminden itibaren bölgenin durumunu ve sorunun temelinde yatan problemleri anlayıp günümüze kadar gelişimini ortaya koymak ve bunu karşıt görüşleri dinleyerek kişilerin kendi değerlendirmelerini yapmalarıdır

İlk konuşmacı Gazeteci-Yazar Necdet Saraç Osmanlı dönemi ve erken Cumhuriyet dönemi bölgenin durumunu tarihsel bir bakış açısıyla ele aldı. Meşrutiyet döneminden itibaren Osmanlı Devletinin politikalarının değişmesi ile Kürt sorunun ortaya çıktığına değinen Necdet Saraç sorunun kökenine inilebilmesi için önyargıların bir kenara bırakılması ve ortak vicdan ve ortak bir refleksle teröre, korkuya ve ayrımcılığa karşı durulması gerektiğini vurguladı.

İkinci Konuşmacı Doç. Dr. Olgun Değirmenci TSK’daki tecrübeleri ve akademisyen hukukçu kimliği ile oluşturduğu objektif bakış açısından 1980 sonrası terörün oluşumu ve terörle mücadelede konusunda konuştu. Sözlerine terörün tarihsel tanımını anlatarak başlayan eğitmen terörle mücadele sırasında yaşanılan örneklere değindi.

Caner Yenidünya: Terörle müzakere olur mu?

Son konuşmacı Prof. Dr. Caner Yenidünya ise çözüm süreci ve Avrupa örneklerini aktardı. Çözüm sürecinin meclise anlatılmamasının tüm toplumun sürece katılımı önünde bir engel oluşturduğunu ifade eden Caner Yenidünya “terörle müzakere olur mu?” sorusu ile devam etti. Avrupa örneklerinde müzakere ortamının en nihayetinde oluştuğunu, Türkiye içinse bu durumun analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Yenidünya. “İRA (Bağımsız İrlanda Cumhuriyeti); İngiltere’ye bağlı bir eyalet olan Kuzey İrlanda’nın özgürlüğünü isteyen bir terör örgütüdür. Mücadelenin başladığı tarihler 1923’te eylemlerine başlamış ve 28 Temmuz 2005’te etkinliğini kaybetmiştir. Toplam 803 kişi hayatını kaybetmiştir. 1800’ler itibariyle Türkiye’de terör nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 50.000’leri aşmıştır. Şiddet kullanma eğilimi, eylem çeşitleri ve talepler müzakere açısından iyi değerlendirilmelidir.” diye konuştu.

Soru ve cevaplar ile devam eden panel Kas-Der ve GİP’in eğitmenlere fidan armağan etmesi ile sona erdi.

Doğu gerçekleri Beykoz'da tartışıldı
Bizi Takip Edin