Hamza Çebi Beykoz'da 2B'yi konuştu, SP destek verdi

CHP Grup Başkan Vekili Milletvekili Akif Hamza Çebi, Beykoz Çavuşbaşı Trabzonlular Derneği’nde vatandaşlar ile bir araya geldi.

Toplantıya Saadet Partisi Beykoz İlçe Başkanı Burhan Öz ve beraberindekiler de destek verdi.

CHP…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Grup Başkan Vekili Milletvekili Akif Hamza Çebi, Beykoz Çavuşbaşı Trabzonlular Derneği’nde vatandaşlar ile bir araya geldi.

Toplantıya Saadet Partisi Beykoz İlçe Başkanı Burhan Öz ve beraberindekiler de destek verdi.

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi, Çavuşbaşı Trabzonlular Derneği’nde vatandaşlar ile bir araya geldi. Toplantıya Saadet Partisi İlçe Başkanı Burhan Öz ve beraberindekiler de destek verdi.

CHP Beykoz İlçe Teşkilatı tarafından Çavuşbaşı Çiftlik Mahallesi’nde bulunan Trabzonlular Derneği’nde düzenlenen toplantıya Hızır Yılmaz başkanlığındaki CHP İlçe yönetimi, CHP İlçe Meclis üyeleri, Saadet Partisi İlçe Başkanı Burhan Öz ve bazı partililer ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Ulusal basın ve haber ajanslarının da ilgi gösterdikleri toplantıda, Saadet Partisi İlçe Başkanı Burhan Öz de bir konuşma yaparak, vatandaşın yararına olacak her etkinliğe destek olacaklarının altı çizdi.

Yanlış kanun Beykoz’dan dönecektir

CHP Beykoz İlçe Başkanı Hızır Yılmaz ile Saadet Partisi İlçe Başkanı Burhan Öz arasında oturan  milletvekili Akif Hamza Çebi, yaptığı konuşmanın başında, “ yanlış hesabın Bağdat’tan, yanlış kanunun da Beykoz’dan döneceğini” belirtti. Bu sözleri alkışlarla kesilen Çebi, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “ Bu sadece CHP’nin meselesi değildir, tüm vatandaşların sorunudur. AK Parti’nin de sorunudur. Vatandaştan yüzde 50 oy alarak büyük bir Parlamento çoğunluğuyla iktidar olmuş bir partinin, vatandaşın ‘burada bir sorun var, yanıyoruz’ demesine aldırış etmemesi mümkün değildir. Bu, tek bir partinin, CHP’nin meselesi değildir. Konuya başlangıçtan bu yana bu çerçevede baktık, yine bu çerçevede bakıyoruz.”

Kanun, iki konuda temel yanlışlık yapmıştır

CHP Milletvekili, konuşmasının devamında 2B Yasası’nın iki konuda temel bir yanlış yaptığını kaydederek, bu yanlışlardan birisinin “bedel” konusu olduğunu ifade etti. Çebi, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “ Kanun diyor ki, ben size tapunuzu vereceğim ama rayiç bedelin yüzde 70’i oranında bir bedeli öderseniz.”

Bir şeyin esası yanlışsa, onun yüzde 70’i de yanlıştır

Hükümete ‘neden rayiç bedeli değil de, bunun yüzde 70’i esas alıyorsunuz?’ diye sorduğumuzda onların verdiği cevap; ‘çünkü rayiç bedel sokağa uymuyor, vatandaşa uymuyor’ şeklinde. Peki ben size soruyorum: Bir şeyin esası yanlış ise, doğru değil ise, onun yüzde 70’i alırsanız, o yüzde 70 doğru olur mu? Esası yanlış olan bir şeyin hangi yüzdesini alırsanız alın, o da yanlıştır. Onun için yüzde 70 oranına dayalı bir bedel tespiti yanlıştır. Vatandaşın bütçesine uymuyor.

Zamanında devletin yaptığı bir yanlışı vatandaş kendi çözümüyle düzeltti

Beykoz’da toplam 12 bin 500 parselin çoğunluğu bin metrekarenin altındadır. Bin metrekarenin altındaki bu parsellerde vatandaşımız kendi ihtiyacı için 12 ay yaşadığı evini yapmak için o araziyi kullanmıştır. Beykoz’a zamanında devlet üç fabrika kurdu. Paşabahçe, Şişe Cam, Kundura Fabrikası. On binlerce insan çalışmak için Beykoz’a geldi. Devlet buraya fabrika kurmuşsa, fabrika kurmayı politikaları ile teşvik etmişse, bu fabrikalarda çalışacak işçi de kendiliğinden Beykoz’a gelecektir; diğer bütün kentlere geldiği gibi. Beykoz’a gelen vatandaşımız her şeyden önce başını sokacağı bir eve ihtiyaç duyacaktır. Fabrikayı yaparken, ona iş sahası açarken, ‘sana ev yapman için uygun arsa vermiyorum, bu arsayı imar planlarıyla ortaya koymuyorum, üretmiyorum’ derse devlet yanlış yapmış olur. Neticede bu yanlışlığı vatandaş kendi çözümü ile düzeltmiştir; 2B arazileri bu nedenle yerleşime açılmıştır. Vatandaşımız kendi çözümü kendisi üretmiştir, kalacağı evi almıştır, birisine bir bedel ödemiştir vatandaşımız; burayı bedelsiz almamıştır.

Bu nedenle biz bu tür vatandaşlarımızı hak sahibi olarak tanımladık; kimse işgalci değil burada. Yani, sanayileşme politikasıyla kente göçü teşvik ederken, bu göçün ortaya koyduğu konut ihtiyacını görmezlikten gelirseniz, devlet olarak doğru bir şey yapmış olmazsınız. Bunun sonuçlarını da o zaman devlet çözmek zorundadır.

Bu, Beykoz’a uyuyor mu?

41 yıllık bir 2B sorunu vardır. 1971 yılındaki bir Anayasa değişikliğinden bu yana bir anayasal sorun olarak 2B vatandaşımızın önünde durmaktadır. Bu sorunu çözmek için yola çıktık. CHP olarak T.B.M.M’nde Genel Kurul’da ‘ bu Kanun’un eksikliklerine rağmen buna destek vereceğiz’ dedik.  Bedel yüzde 50’ydi, indirmişlerdi. Şimdi ben soruyorum: Bu, Beykoz’a uyuyor mu?

5 dönüm arazi alıp gökdelen dikeyim diyene de yüzde 70!

Biz, bu bedelin vatandaşın bütçesine uygun olmadığını ve bunun kadar önemli olmak üzere, Anayasa’nın ‘eşitlik’ ilkesine uygun olmadığını söylüyoruz. Eşitlik, herkese aynı kuralları uygulamak değildir. Eşitlik, mali konularda herkese durumuna göre farklı kuralların uygulanması demektir. Örneğin, Gelir Vergisi Kanunu’nda herkes yüzde 15 oranında Gelir Vergisi ödemiyor. Kazancı çok olan yüzde 35 oranındaki dilimden vergi ödüyor. Eşitlik bunu gerektirir. Burada da böyle olmalıdır. Burasını kendi ihtiyacı için kullanan, 12 ay kullanan vatandaşımızın satın alma bedelini tespit ederken, 500 m2 2B arsası olan vatandaşımızın satın alma bedeli tespit ederlerken, 5 dönüm araziyi alıp da bu Yasa’yı bekleyenler ile onu aynı kefeye koyamazsınız. Eşitlik bu değildir. Eşitlik, 5 dönüm araziyi alıp, ‘yasa çıksın burayı alayım da, buraya gökdelen dikeyim, imar alayım, inşaat yapayım’ diyene yine rayiç değerin yüzde 70’i, 500 m2- 800 m2 arsasına inşaat yapmış, yıllardır burayı kullanan insana da rayiç bedelin yüzde 70’i diyemezsiniz; eşitlik bu değildir. 

Bu yasada diken var!

Konuşmasının devamında 2B Yasası’nın eşitliğe, vatandaşın bütçesine ve vicdanına uygun olmadığını ifade eden Çebi, “ bu Yasa, o nedenle de doğru bir yasa değildir” dedi. Çebi, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Bu Yasa bu vatandaşın 50 yıllık emeğini görmezden geliyor. 50 sene önce Tokatköy’e gelindiğinde oralar orman köyü idi, dikenlikti. Şimdi bu yasa, başka bir dikeni yarattı: Vatandaş bu yasadaki diken nedeniyle araziyi satın alamıyor.

Bu Yasa’da orman köylüsü yok!

CHP Milletvekili Akif Hamza Çebi, Yasa’nın ikinci yanlışlığı konusunda da şunları söyledi: “ Bu Yasa, sadece Beykoz’u İstanbul’u ilgilendirmiyor. 68 ilde, 10 milyon insanı ilgilendiriyor. Bu Yasa’da orman köylüsü yok. Türkiye’de tam 7 milyon orman köylüsü var. Bunlar, atasından, dedesinden bu yana bu araziyi kullanan köylü kesimidir. Bunun 2 milyon 100 bini orman içi köylerde, 4 milyon 900 bini orman bitişiğindeki köylerde olmak üzere, 7 milyon vatandaşımız bu Yasa’nın içinde yok.

Asıl ihtiyaç sahipleri alamaz ise, para sahipleri alır

1983 yılında Turgut Özal döneminde çıkarılmış olan ‘Orman Köylerinin Desteklenmesi hakkında Kanun’ var. 2B Kanunu bunu yürürlükten kaldırıyor. Yerine güzel şeyler koyuyorsanız, kalkabilir tabii ki. Ama bu Kanun’da orman köylüsüne desek anlamında hiçbir şey yok. Rayiç bedelin yüzde 70’i dediğiniz zaman bu köylü alamaz bu araziyi. Bu araziyi asıl ihtiyaç sahibi alamaz ise, gelip para sahipleri alır. O araziler onların elinden çıkar. Hiçbir yasa bunu amaçlamış olamaz.

Halk desteği yoksa, o yasa meşru değildir

Meşruiyet, Parlamento’da çıkan kararların arkasındaki milletvekili desteği değildir; meşruiyet, Parlamento’da alınan kararların arkasında halk desteğinin olması demektir. Bir yasanın arkasında Parlamento’da milletvekili desteği olduğu halde, halk desteği yoksa o yasa meşru değildir. 

Siyasetçilere yakışan bir açıklama değil

Şu iddiayı ihtiyatla karşılıyorum: ‘Yasa ile halledilemeyen bir sorun, memurlar kullanılmak suretiyle çözümlenecektir.’ Bu açıklama siyasetçilere yakışan bir açıklama değildir. Yasa, bedeli tespit etmiştir. Şimdi memura ‘bu rayiç bedelin altında bir bedel tespit et’ diye hiç kimse talimat veremez, verir ise bu suç olur. Bu cümleden hiçbir sonuç çıkmaz, çözüm yeri Parlamento’dur. Eğer bu Yasa’daki yüzde 70’lik oran yanlışsa, bunu düzeltecek olan yine Parlamento’dur.”

Çebi, toplantıda hazır bulunan vatandaşlara ise şu sözler ile seslendi: “Size düşen bu yanlışlığı ortaya koymaktır; biz bunun Parlamento’daki sesi olacağız.”

Millet isterse Anayasa Mahkemesi’ne götürülür

Anayasa Mahkemesi milletin mahkemesidir. Siyasi partiler, aklına estiği gibi ‘ben konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürüyorum’ dememelidir. Millet bunu isterse Anaysa Mahkemesi’ne götürülür; milletin istemediği hiçbir şey olmaz. Millet bir şeyi istiyor ise, onun çözümü de Anayasa Mahkemesi’nden önce Parlamento’dur.

Tapu sahibi olmak isteyenlerin önüne engel olma düşüncemiz yok

Konuşmasının devamında söz konusu 2 B Yasası ile ilgili olarak yapıcı bir yol izlediklerinin altını çizen Akif Hamza Çebi, “ tapu sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın önüne engel olmak gibi bir düşüncemiz kesinlikle yok; amacımız, tapu sahibi olamayacak olan diğer vatandaşlarımızın da tapu sahibi olmalarını sağlayacak bir değişikliğin bu yasaya yerleştirilmesidir. Amacımız sorun çözmektir, biz bunun peşindeyiz” dedi.

Satış bedelinin ne kadar olduğunu 2 bin lira yatırdıktan sonra öğrenebileceksiniz

Çebi, konuşmasında tapu edinme sürecinden de bahsetti ve “vatandaşların 3 ay içinde müracaatta bulunmaları gerektiğini” ifade etti. Satışların ise müracaattan itibaren 6 ay içinde başlayacağını bildiren CHP milletvekili, müracaatta 2 bin TL’lik bir bedel ödeneceğini de hatırlattı. Çebi,  “bu bedelden sonra vatandaşlarımız satış bedelinin ne olduğunu öğrenebilecekler. Hiç kimse şu an satış bedelinin ne olduğunu bilmiyor” dedi.

CHP olarak emlak vergisi üzerinden satışı savunduklarını, ancak Etiler’de, Ulus’ta oturup da hafta sonu veya yazın Beykoz’daki evine gelenler için ise rayiç bedel üzerinden satış yapılmasını savunduklarını kaydeden Hamza Çebi,   “Beykoz’da, Sultanbeyli’de oturan vatandaşlarımıza emlak değeri üzerinden satalım, ama Antalya’da bu arazi üzerine otel yapmış vatandaşımıza rayiç bedelden satış yapalım, ikisini aynı kefeye koymayalım, adalet bunu gerektirir” dedi. CHP’li vekil, orman köylüsüne ise bu arazilerin bedelsiz verilmesi gerektiğini savundu.

Herkes Beykoz’daki vatandaş buraya gökdelen dikecek sanıyor

“Herkes Beykoz’daki vatandaş burayı alırsa gökdelen dikecek sanıyor. Oysa çivi çakamayacak. Çivi çakılamayan araziye gökdelen fiyatı koyarsanız, bu adalete aykırıdır; milletin vicdanından dönecektir.”

Ölümü gösterdik, sıtmaya razı olun!

Milletvekili Akif Hamza Çebi’nin konuşmasının ardından söz alan bir vatandaş, rayiç bedelin neden yüzde 70 şeklinde açıklanmış olduğuna ilişkin düşüncesini şu sözler ile ifade etti: “ Bu, size ölümü gösterdik, sıtmaya razı olun!” demek.

Milletvekili, hükümete çağrıda bulundu

Saadet Partisi İlçe Başkanı Burhan Öz’ün vatandaş alkışı arasında toplantıdan ayrılmasının ardından, soruları yanıtlayan Çebi,  hükümete şu çağrıda bulundu: “ Beykozlu’nun ve 2B sorunu olan tüm Türkiye’deki vatandaşlarımızın sesi olarak bir çağrıda bulunuyorum: Gelin, bu yasayı düzeltelim; bu yasa sokağa uymamıştır; vatandaşa uymamıştır, vatandaşı gözetmemiştir. Bu yasa yanlıştır, gelin düzeltelim.”

Hızır Yılmaz: Her zaman sizinle birlikte olacağız

CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz ise, 2B Yasası ile ilgili olarak vatandaşların ve duyarlı siyasi partilerin arkasında olacaklarını belirtti. Hızır Yılmaz, “CHP olarak bu konuya duyarlı hangi siyasi parti olursa olsun, onlar ile birlikte bu yasayı tersine çevirmek için birlikte olacağız; beraberliğe karar verdiğiniz her zaman sizinle birlikte olacağız.  CHP İlçe Başkanı olarak diyorum ki, kim ne dava açmak istiyorsa, kim hangi haklı eylemi ortaya koymak istiyorsa, biz orada varız. Vatandaş hakkını alacak, evine, yurduna sahip olacaksa, gelip CHP Beykoz ilçesinde açlık grevi yapacaksa, hepsini aylarca misafir etmeye hazırım” dedi. 

Haber: Arzu Başlantı

Hamza Çebi Beykoz'da 2B'yi konuştu, SP destek verdi
Bizi Takip Edin